Margareta Hedin spår Twin Peaks med hjälp av tarotkort.
1 av 5
Margareta Hedin spår Twin Peaks med hjälp av tarotkort. Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio
Anna Drvnik såg på Twin Peaks utan ljud.
2 av 5
Anna Drvnik såg på Twin Peaks utan ljud. Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio
Anna Drvnik har en Twin Peaks-tatuering på ena armen.
3 av 5
Anna Drvnik har en Twin Peaks-tatuering på ena armen. Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio
Elias Björkman skriver om TV och film på SvD.
4 av 5
Elias Björkman skriver om TV och film på SvD. Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio
Veronica Sandström hade närkontakt med en berguv.
5 av 5
Veronica Sandström hade närkontakt med en berguv. Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio

Så går det för nya Twin Peaks

Margareta Hedin: "Nu jäklar ska de sätta det"
8:39 min

Idag är det preimär för Twin Peaks säsong 3. P4 Stockholm är först med att berätta hur det kommer att gå för den här kultförklarade serien när den återuppstår.

En av världens mest omskrivna och hyllade TV-serier är tillbaka.

Och vi på P4 Stockholm är först med att kunna berätta hur Twin Peaks säsong 3 kommer att tas emot av publik och recensenter.

Twin Peaks hade premiär 1990, och även om serien lades ner redan efter två säsonger så har den varit väldigt viktig. Det filmiska sättet att göra TV med innehåll som blandar skräck, surrealism, humor och klassisk detektivhistoria var något helt nytt 1990.

Elias Björkman, tv- och filmskribent för SvD, tycker att Twin Peaks påverkat sättet att göra serier:

– Det är starten för TV-revolutionen.

Anna Drvnik tittade på Twin Peaks när hon var liten, men efter pilotavsnittet sa hennes mamma att hon inte fick titta mer på serien.

– Jag hade TV på mitt rum, så nästa gång det gick så kollade jag utan ljud. Och med handduk under dörren så att ljuset inte skulle läcka ut. Jag blev snabbt kär. Det fanns inget som liknade Twin Peaks, säger hon.

Veronica Sandström såg serien när hon var en liten flicka och där i början på 1990-talet bodde familjen ute på landet. I Twin Peaks förekommer mystiska ugglor titt som tätt och därför blev det väldigt starkt när hon själv fick närkontakt med en uggla.

– Det var mörkt, det var vinter och det var kväll när vi var ute och körde på landsvägen. Helt plötsligt flög en berguv ut ur skogen och den flög längs med bilen. Det var bara i några sekunder men det räckte för att göra oss rädda.

Twin Peaks hade vikande tittarsiffror under den andra säsongen så serien lades ner 1991. Men nu, 26 år senare, är serien tillbaka med en tredje säsong.

Hur kommer det att gå egentligen?

Ja, det kan astrologen Margareta Hedin svara på. Hon tar emot oss i sin lokal i Gamla stan och ger oss en inblick i hur tredje säsongen kommer tas emot.

– Visst finns det där, udden av det svåra. Det mystiska och det oförklarliga. Och det finns något väldigt ödesmättat och outtalat över säsong tre.

Resten får du höra om du lyssnar på reportaget...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".