Rast på Björkö-Arholma skola.
1 av 4
Rast på Björkö-Arholma skola. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Denise Toresson och Miranda Whitaker.
2 av 4
Denise Toresson och Miranda Whitaker som båda har barn på Björkö-Arholma skola i Norrtälje. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Ulrika Falk
3 av 4
Ulrika Falk (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje. Foto: Hans Logren/Norrtälje kommun.
Eleverna Rebecka Almkvist, Alma Rothoff, Lea Toresson och Hampus Åkersten på Björkö-Arholma skola.
4 av 4
Eleverna Rebecka Almkvist, Alma Rothoff, Lea Toresson och Hampus Åkersten på Björkö-Arholma skola. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Skolor i Norrtälje läggs ner – trots folkomröstning

"Som att spotta oss i ansiktet"
2:21 min

I Norrtälje ska det bli folkomröstning om småskolornas framtid. Men flera av skolorna kommer att läggas ner redan innan folkomröstningen hålls.

En av skolorna som kommer att försvinna är Björkö-Arholma skola, där tioåriga Lea Toresson går.

– Jag skulle tycka att det var väldigt tråkigt för jag skulle väldigt gärna vilja gå kvar här, säger Lea Toresson.

Vad är det som gör att du trivs här då?

– Men alla är snälla och man är aldrig utanför.

Tror du inte att det kan vara så på en större skola?

– Jo, men jag tror att det är lättare att man blir utanför på en större skola.

Redan förra året beslutade Norrtäljes kommunfullmäktige att Björkö-Arholma och flera andra av kommunens småskolor ska stängas efter det här läsåret. Det väckte protester och drygt 7 000 personer skrev under kravet på folkomröstning om glesbygdsskolornas framtid.

Nyligen blev det också klart att det blir en sådan folkomröstning, troligen någon gång i höst. Men trots det kommer de skolor det handlar om att stängas redan nu, säger det kommunalrådet Ulrika Falk (S).

– Det är viktigt för invånarna att veta var skolor kommer att finnas långsiktigt och var kommunen kan klara av att klara kapacitet, säger Ulrika Falk.

En av skolorna det handlar om här är Björkö-Arholma skola. Vad säger du till de som tycker att det skulle vara mera demokratiskt att vänta med att lägga ner den till folkomröstningen har varit?

– Jag tycker att det vore odemokratiskt att inte verkställa fullmäktiges beslut för det är det högsta beslutande organet i Norrtälje kommun, säger Ulrika Falk.

– Då är varken jag eller någon annan rätt person att säga att "nej, vi verkställer inte de besluten som fullmäktige har fattat".

Tioåriga Lea Toressons mamma, Denise Toresson, var en av dem som startade namninsamlingen för att få en folkomröstning om glesbygdsskolorna. Hon är upprörd över att skolorna kommer att läggas ner redan innan folkomröstningen har hållits.

– Jag tycker att det är att spotta oss väljare eller vi som valt att skriva under i ansiktet, säger Denise Toresson.

– Jag tycker att det är så odemokratiskt och respektlöst faktiskt att göra så. De kan vänta i sex månader med att göra det, det får kosta den lilla pengen att göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".