Tess Asplund deltog i manifestationen
Tess Asplund som deltog i manifestationen är mycket kritisk till polisens agerande. Foto: Olivia Asplund

Polisen utreder om brott begåtts mot demonstranter

"Ibland lyckas det inte fullt ut"
1:27 min

En manifestation för asylsökandes rättigheter lockade högerextremister till Gamla stan på söndagen. Men polisen gjorde inget för att skicka iväg gruppen.

Ett 30-tal personer från en högerextrem grupp, som saknade demonstrationstillstånd, gick till angrepp mot de asylsökandes manifestation. Med skrik, bengaler och en banderoll med texten "Refugees go home" störde de manifestationen.

En av motdemonstranterna greps misstänkt för misshandel eller ofredande, samt framkallande av fara för annan.

Tess Asplund, som deltog i manifestationen för asylsökandes rättigheter, säger att de högerextrema betedde sig mycket aggressivt.

– Det var fruktansvärt. Man ser de ensamkommande de gråter, livrädda. Det var fruktansvärt. 

Tess Asplund är mycket kritisk till att polisen inte skickade bort demonstranterna, utan bara särade på grupperna. Dessutom fanns inga poliser på plats när manifestationen inleddes. De kom dit först efter fem-sju minuter.

Elisabet Arnestad är biträdande chef för polisen i Stockholms City och menar att det inte finns någon laglig grund för att sända bort högerextremisterna. 

– Alla får demonstrera enligt lag. Det är prövat i domstol på vilket avstånd man får flytta bort dem och det räcker med att sära på grupperna. Dessutom får man ta i beaktande att det kan kastas glåpord. 

Så här i efterhand, borde ni ha tänkt annorlunda?

– Den här typen av motdemonstranter kan dyka upp varsomhelst. Det är oerhört svårt att göra en bedömning. Det brukar lyckas för det mesta, men ibland lyckas det inte fullt ut.

Polisen går nu igenom bilder och film från gårdagen för att utreda om brott begåtts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".