Spruta
Foto: Bjørn Sigurdsøn/TT

Barnavårdscentral spred felaktigheter om vaccin

En barnavårdscentral på Södermalm sa till föräldrar att det går bra att vänta med vaccin mot mässling, röda hund och påssjuka, och sa att sjukdomarna "har en positiv inverkan på den personliga utvecklingen".

Det var en antroposofisk barnavårdscentral som spred informationen till nyblivna föräldrar, skriver Dagens Nyheter.

Homeopatisk medicin till barn rekommenderades på samma träff, och när en pappa frågade om det kan vara positivt att smittas av mässling svarade föreläsaren att "i västvärlden är barnsjukdomar inget man dör av".

Verksamhetschefen beklagar att det gavs felaktig information av en konsult under informationsträffen. Nu ska Stockholms läns landsting se över barnavårdscentralens vårdavtal.

– Jag blir väldigt upprörd när jag hör detta, och om det stämmer så är det mycket allvarligt. Här finns det riktlinjer och vaccinationsprogram som en barnavårdscentral har skyldighet att följa, säger Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting, till DN.

I Sverige har föräldrar rätt att tacka nej till att vaccinera eller vänta med att vaccinera sitt barn.

Vaccinationsglappet i Europa har dock medfört att det under årets två första månader rapporterades mer än 1 500 fall av mässlingen. I världen är mässling en av de främsta orsakerna till dödsfall bland barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".