Bebis får spruta
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/ TT
Anna Starbrink, sjukvårdslandstingsråd (L)
2 av 2
Anna Starbrink, liberalt sjukvårdslandstingsråd i Stockholm. Foto: Björn Lindberg/ Sveriges Radio

BVC gav felaktiga vaccinationsråd – granskas

Anna Starbrink (L): Det är oacceptabelt
0:48 min

Landstinget ska nu granska den barnavårdscentral på Södermalm där föräldrar fått information om att de inte behöver vaccinera sina barn mot mässling, röda hund och påssjuka.

Beskedet kommer från hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

– Just här vid den här barnavårdscentralen på Södermalm så har man väldigt låg vaccinationsgrad. Det är oacceptabelt om det beror på att barnavårdscentralen själv inte ger korrekt information och följer riktlinjerna. Det är det vi ska granska och är det så att man motarbetar vaccinationsprogrammet, då ska man ju inte driva barnavårdscentraler på landstingets uppdrag, säger Anna Starbrink.

Vad kan en sådan här granskning leda till?

– Ja, vi måste göra granskningen först innan vi bestämmer oss för vilka åtgärder vi vidtar. Men man måste ju rätta sig efter de riktlinjer och de regler som finns i landstinget.

– Vi är jättemåna om att ha en hög vaccinationsgrad, därför att det skyddar barn från allvarliga sjukdomar. Både de egna barnen som man ska vaccinera, men också andra barn som av medicinska skäl inte kan få vaccination. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".