39-åringen
Foto: TT
Attentatet på Drottninggatan

Rakhmat Akilov inte psykiskt störd

Den häktade Rakhmat Akilov som misstänks för terrordådet på Drottninggatan i centrala Stockholm i april, var inte psykiskt störd vid händelsen.

Det är resultatet av den så kallade lilla rättspsykiatriska undersökningen som Rättsmedicinalverket gjort och lämnade in till Stockholms tingsrätt på onsdagen.

– Det här påverkar inte utredningen alls. Detta görs regelmässigt i ärenden av allvarligt slag, som det är frågan om här. Det har bara att göra med frågan av påföljd, säger Akilovs advokat Johan Eriksson.

I övrigt har Eriksson inga kommentarer.

I dag meddelade åklagaren Hans Ihrman att han begärt förlängd åtalstid för det misstänkta terrordådet.

"Omfattande utredningsåtgärder i form av fortsatta förhör, analyser, kartläggningar och tekniska undersökningar återstår innan förundersökningen kan avslutas", skriver han i ett pressmeddelande.

Utredningen kan ta upp till ett år, har åklagaren Hans Ihrman tidigare meddelat.

Det var den 7 april som en lastbil kapades och körde in i flera människor längst med Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan in varuhuset Åhléns i korsningen Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan.

Fyra personer dödades omedelbart och en person dör senare på sjukhus. Minst 15 personer skadades. Säpo utreder attentatet som ett terrorbrott. Akilov har erkänt dådet men förundersökningen väntas ta uppemot ett år.

Liten rättspsykiatrisk undersökning - Paragraf 7-undersökning

Paragraf 7-undersökning är en läkarundersökning av en brottsmisstänkt när domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas. Undersökningen genomförs av en specialist i psykiatri.

Om en person begår ett brott som kan leda till fängelsestraff kan domstolen döma till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse om personen

1) hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks och
2) har behov av rättspsykiatrisk vård.


När domstolen anser att en brottsmisstänkt persons psykiska tillstånd bör undersökas begär den oftast en paragraf 7-undersökning som ett första steg, främst för att bedöma om det finns behov av att gå vidare med en rättspsykiatrisk undersökning som är en mer omfattande utredning.

Mer om Attentatet på Drottninggatan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".