Eleverna Rebecka Almkvist, Alma Rothoff, Lea Toresson och Hampus Åkersten på Björkö-Arholma skola.
Eleverna Rebecka Almkvist, Alma Rothoff, Lea Toresson och Hampus Åkersten på Björkö-Arholma skola. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Nedläggning av Norrtäljeskolor kan skjutas upp

Karin Karlsbro (L): Rimligt att vänta
1:36 min

Flera partier i Norrtälje kräver att nedläggningen av glesbygdsskolor ska skjutas fram till efter att folkomröstningen om skolornas framtid har hållits.

Ett av partierna som vill skjuta upp beslutet är Liberalerna där Karin Karlsbro är gruppledare.

– Vi tycker ju att det är viktigt att folkomröstningen genomförs så snart som det bara är möjligt, och vi tycker också att det är rimligt att vänta med att verkställa besluten till medborgarna har hunnit säga sitt.

Norrtäljes kommunfullmäktige beslutade redan för nästan ett år sedan att flera av glesbygdsskolorna i kommunen ska läggas ner. Bland dem Björkö-Arholma skola.

Men beslutet om nedläggning väckte protester, och en namninsamling som ledde fram till ett beslut nyligen om en folkomröstning i frågan.

Preliminärt datum för folkomröstningen är den 12 november. Men skolorna ska stängas redan nu i juni - det vill säga fem månader innan folkomröstningen hålls.

Nu har både Liberalerna och Roslagens Oberoende Parti lämnat in motioner om att nedläggningen ska inhiberas - att den inte ska genomföras förrän efter folkomröstningen. Samma krav har framförts av Sverigedemokraterna och av flera företagarföreningar i Norrtälje.

– Egentligen handlar det här om att respektera det här medborgarinitiativet som togs och se det som en möjlighet att lämna den här frågan bakom oss för genom att ha en folkomröstning så får vi en ordentlig diskusson. Vi får möjlighet att ta ställning och sedan kanske gå vidare, säger Karin Karlsbro från Liberalerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".