Jacob Fraiman står i Södertälje centrum framför en staty.
Jacob Fraiman kämpar för att kunna ta sig ur skuldfällan. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio

Jacob kämpar för att bli skuldfri

1:27 min

Den allmänna trenden i Sverige är att färre personer blir registrerade hos Kronofogden. Men i Södertälje är det tvärtom. Sedan 2016 har fler personer hamnat i myndighetens register.

Enligt social- och omsorgskontoret i Södertälje finns det drygt 4 600 Södertäljebor som har skulder på nära 900 miljoner kronor till Kronofogden.

Men det finns också andra skulder som inte finns med i statistiken, skulder som finns hos inkassobolagen.

Bland de skuldsatta finns olika typer av kategorier: barnfamiljer, ensamstående, pensionärer, personer med missbruksproblem och människor som inte vet hur systemet fungerar.

– Jag har fortfarande inkassoskulder. Och jag har märkt att man i vissa fall bara betalar räntorna och ingenting på sin skuld, säger Jacob Fraiman, 40, från Geneta, som har ett förflutet som kriminell och missbrukare.

Jacob Fraimans kriminella bana började tidigt. Han häktades som 17-åring och dömdes till fängelsestraff tio år senare. I samband med sina fängelsevistelser drog han på sig flera skulder: telefonabonnemang som inte sades upp, avbetalningsskulder och studieskulder.

När han muckade 2013 började han försöka ta tag i skulderna och gick till en skuldrådgivare.

I dag har han lämnat sitt kriminella förflutna och jobbar som verksamhetsledare på Kriminellas revansch i samhället (KRIS) i Södertälje med att hjälpa andra som vill ta sig ur kriminalitet och missbruk.

Jacob Fraiman bor i dag med en kvinna som har två barn sedan tidigare, och de har dessutom två gemensamma barn. Det innebär att de vuxit ur sin trerummare i Geneta och behöver en större bostad. Men hans förflutna hindrar dem från att flytta – och från att ta lån eller handla på avbetalning.

– Vi försökte byta upp oss till en större lägenhet för ett tag sedan. De sade ja, men när de kollade upp oss och såg att vi hade skulder blev det ett nej.

– Det var ett stort bakslag, säger Fraiman besviket. 

Kan få skuldsanering

Den som har betalningsanmärkningar får ofta avslag på att söka lån eller handla på avbetalning. 

En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år innan den försvinner. För de som kvalificerar finns det möjlighet att ansöka om skuldsanering.

Då får man hjälp av en skuldrådgivare som förhandlar med inkassoföretagen om att avskriva en skuld och kan på så vis bli helt skuldfri. 

Källa: Kronofogden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista