Abu Saloh, Rakhmat Akilov.
Foto: Interpol/privat

Fler svenska kopplingar i extremistnätverk

"Det måste vara prioriterat att utreda de här personerna"
2:42 min

Flera personer i det jihadistiska nätverk som terrormisstänkte Rakhmat Akilov kan kopplas till på sociala medier, uppger sig bo i Sverige. Det visar Ekots granskning.

Det måste vara prioriterat att utreda de här personerna, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det blir väldigt intressant. Det påvisar att det här är ett ekosystem av olika kontakter. De sträcker sig in i annan verksamhet som kanske inte är omedelbart farlig för samhället när det gäller våld men som ändå är med och stödjer.

Om den misstänkte gärningsmannen för attentatet på Drottninggatan i Stockholm agerade ensam, eller med stöd av andra, är fortfarande en obesvarad fråga. Det gör Ekots uppgifter extra relevanta, tycker Magnus Ranstorp.

Det är på den mindre kända ryska sociala medier-sajten Odnoklassniki som Ekot kan se hur Rakhmat Akilov i november förra året blir vän med ett, till synes helt nytt konto, som vid den tiden nästan uteslutande är vän med konton som delar våldsbejakande islamistiskt material på uzbekiska.

Kontot blir som en central för extremistisk propaganda. Som Ekot kunnat avslöja kommer propagandan från en terrorefterlyst islamistledare som kallar sig Abu Saloh.

När Ekot granskar det extremistiska nätverket på Odnoklassniki dyker det upp fler personer som uppger att de bor i Sverige, eller kommer från Sverige.

– Vem finns, vem har han haft kontakt med? Det blir ju onekligen intressant ur ett utredningsperspektiv, säger Magnus Ranstorp.

Det är svårt att avgöra vilka personerna som uppger att de bor i Sverige är. De skriver nästan enbart på uzbekiska och ryska, utan referenser till sin egen identitet, och de använder alias.

En av personerna som kan kopplas till nätverket och som uppger att han kommer från Sverige poserar på bild med en stridande extremistgrupp. De andra använder inga bilder på sig själva.

En person som uppger att han bor i Stockholm, är dessutom under fliken "familj" tillagd som en av två bröder till det extremistiska kontot för jihadistledaren Abu Saloh.

Ekot har sökt Säkerhetspolisen för att fråga om man har undersökt det våldsbejakande islamistiska nätverket på Odnoklassniki, och om Säpo har tittat på om den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov har kopplingar till den terrorefterlysta jihadistledaren Abu Saloh. Säkerhetspolisen vill inte kommentera, med hänvisning till förundersökningssekretess.

Det är inte alls säkert att myndigheterna har upptäckt nätverket på Odnoklassniki, tror terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det här har väl kanske inte dykt upp i första hand. De har nog tittat på Facebook-sidan och andra sajter. Jag tror ofta att när man upptäcker sådana här sidor i utredningar så stänger man ofta ner dem väldigt snabbt, dels för att bevara dem, men också för att undvika uppmärksamhet kring dem, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".