Mats Qvistberg ägare på Metro
Metros ägare, Mats Qvistberg, i blåsväder efter kritiserad intervju. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

SL kan se över avtal med Metro

Efter att Metros ägare intervjuats av en högerpopulistisk sajt kan avtalet med SL komma att ses över. Efter uttalandena avbryter TV4 samarbetet med tidningen.

Det är bland annat de uttalanden som Metros ägare Mats Qviberg gjorde till den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag som fått TV4 att reagera, skriver Medievärlden.

I intervjun kallade Qviberg bland annat en av Metros journalister för "en typisk stalinist som vi borde bli av med".

"Det bör finnas en strikt rågång mellan ägare och publicister. Det är en sund grundprincip, och ett förhållande mellan pengar och oberoende som svenska medier värnat och vaktat över under mycket lång tid", skriver TV4:s programdirektör Viveka Hanson i ett inlägg.

TV4:s Nyhetsmorgon har tidigare jobbat tillsammans med Metros Viralgranskaren för att lyfta frågor om källkritik. Men nu är alltså samarbetet till ända.

Metros chefredaktör Staffan Erfors säger till SR Kulturnytt att han respekterar TV4:s beslut.

– Det handlar om ett signalvärde och då kan jag förstå att TV4 fattar det här beslutet och jag respekterar det.

Erfors är kritisk till Mats Qvibergs uttalanden och menar att han missförstått sitt uppdrag som medieägare.

– Det han sade i Nyheter Idag vill jag egentligen inte gå in och bemöta. Det tycker jag är så hårresande. Att han i den här intervjun går in och har uppfattningar om enskilda artiklar, då har man helt missförstått sitt uppdrag som medieägare.

De uttalanden som Mats Qviberg gjorde till den högerpopulistiska sajten har även fått Miljöpartiets gruppledare i Stockholm, Tomas Eriksson, att reagera. Han utesluter inte att det avtal som finns mellan SL och Metro, eftersom tidningen distribueras inom och med hjälp av lokaltrafiken i Stockholm, kan komma att ses över.

– Vi skulle inte dela ut tidningar i tunnelbanan som är hemmahörande på den yttersta vänsterkanten, som till exempel Flamman. Om Metro innehållsmässigt utvecklas till en alternativ högertidning är det ingenting vi bör dela ut i tunnelbanan, har Tomas Eriksson sagt till Aftonbladet.

Under måndagen kom även uppgifter om att tidningens två nyhetschefer lämnar tidningen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".