En kamera och Cecilia Obermüller.
1 av 3
Cecilia Obermüller (MP) öppnar för att filma mötesbesökare. Foto: Flickr/cogdog CC0 1.0 & Sveriges Radio
Miljöpartisten Cecilia Obermüller, ordförande i Bromma stadsdelsnämnd.
2 av 3
Miljöpartisten Cecilia Obermüller, ordförande i Bromma stadsdelsnämnd. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Lena Holmdahl stadsdelsdirektör
3 av 3
Lena Holmdahl, stadsdelsdirektör i Bromma Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Politiker överväger att filma mötesbesökare

MP-ordförande: Stämningen har varit obehaglig
1:44 min

Bromma stadsdelsnämnd tittar på möjligheterna att filma besökarna som kommer till öppna frågestunder. Orsaken: den hätska debatt som rått i samband med möten om planerna att bygga modulhus för flyktingar.

I samband med möten i Bromma stadsdelsnämnd kring modulhusen för flyktingar med uppehållstillstånd som planerades i Beckomberga blev debatten bland åhörarna ofta högljudd och aggressiv.

– Ibland är det mycket folk och stämningen har varit obehaglig. Det har framkommit främlingsfientliga idéer och uttalanden, det är obehagligt, säger Cecilia Obermüller (MP), ordförande i stadsdelsnämnden.

Enligt tjänstemän och politiker uttrycktes det också en del rasistiska uttalanden. Men vid ett tillfälle förändrades stämningen på mötet.

– Vi märke att folk höll sig i skinnet och inte uttalade sig så obehagligt när SVT var på plats och filmade mötet, säger Obermüller.

Därför har stadsdelsnämnden bett förvaltningen att titta på vilka regler som gäller om nämnden vill filma besökarna på nämndmötena. Dels för att lugna ner stämningen, dels för att bemöta de filmer som åhörare har filmat från mötena och som publicerats på internet. Det skriver Direktpress.

– Polisen har tipsat om att vi skulle kunna filma publiken eftersom vi som sitter som nämndledamöter blir filmade, och vi är främst fritidspolitiker och så klipps filmerna ner och framställer oss som mindre vetande, säger Cecilia Obermüller.

Till nämndsammanträdet på tisdagen hade förvaltningen tagit reda på vilka regler som gäller. Stadsdelsdirektör Lena Holmdahl säger att nämnden får filma besökarna om de informeras om att de kommer hamna på bild.

Däremot ser hon vissa problem i att nämnden filmar mötena.

– Om vi ska göra det då gäller personuppgiftslagen och då måste vi ha samtycke från alla som är där så vi kommer inte föreslå att mötena filmas, säger Holmdahl.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".