IFK Göteborg AIK
IFK Göteborg AIK hösten 2016. Foto: Adam Ihse/TT

Efter försök till matchfixning ställs Göteborg–AIK in

Håkan Sjöstrand från presskonferensen: Vi kommer att jaga er
0:55 min

Kvällens allsvenska stormöte mellan IFK Göteborg och AIK ställs in – på grund av matchfixningsförsök, uppger Svenska Fotbollförbundet.

Kvällens allsvenska match mellan Göteborg-AIK ställs in då en AIK-spelare i tisdags erbjöds en stor summa pengar av en misstänkt matchfixare. I gengäld krävde fixaren att spelaren skulle underprestera i bortamatchen mot IFK Göteborg och därmed aktivt förlora matchen.

– Det här är en mycket allvarlig attack mot svensk fotboll och det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera, säger Håkan Sjöstrand, Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare.

På onsdagskvällen meddelades alla berörda parter om vad som inträffat. Efter detta beslutade Svenska Fotbollförbundet att ställa in kvällens match. Något som klubbarna, polisen och Svensk Elitfotboll alla står bakom.

Polisen har även inlett en förundersökning.

Under förmiddagen höll bland annat Svenska Fotbollförbundet, polisen och AIK en pressträff där SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand går hårt mot matchfixarna.

– Det här är också ett budskap till de som försöker förstöra vår fotboll. Att vi numera har strukturer och system som gör att vi kan agerar innan något sånt här händer. Vi kommer att jaga er. Vi kommer att göra allt vi kan för att identifiera er och ta bort er, för vi vill inte veta av er i svensk fotboll. Ni är inte välkomna. Det är vi alla överens om.

AIK och IFK Göteborg kommer i samråd med Svensk Elitfotboll att komma överens om när matchen ska spelas i stället.

Fakta: Tidigare misstänkta läggmatcher

I svensk idrott är det främst fotboll och basket som drabbats av misstänkta läggmatcher.

2012—2013: Resultaten i flera ligamatcher inom svensk basket kan ha påverkats. Totalt tre domare misstänks, men det finns inte bevis nog för åtal.

2013: Misstankar väcks om att fyra fotbollsmatcher i division 1 och division 2 har varit uppgjorda. I brist på bevis läggs polisutredningarna ner.

September 2013: Tre spelare i IFK Värnamo utsätts för mutförsök inför en match mot Gais i superettan. En 25-årig man, själv fotbollsspelare men inte i någon av de två inblandade klubbarna, åtalas men frias av Jönköpings tingsrätt. Han dömdes senare i Göta hovrätt för medhjälp till givande av muta.

Oktober 2013: Tre spelare i en division 1-klubb i fotboll misstänks för att ha erbjudits och tagit emot pengar för att manipulera resultatet i tre av lagets matcher. De två huvudmännen döms senare till fängelse, och tre fotbollsspelare som tvingades åstadkomma särskilda resultat i en match döms till villkorligt fängelse. Den sjätte åtalade, en före detta fotbollsspelare, döms till villkorligt fängelse för tagande av muta.

Slutet av 2016: Svenska medier rapporterar att 43 fotbollsspelare i superettan i fotboll misstänks för matchfixning. Uppgifterna kommer från hemliga dokument från ett schweiziskt företag som avslöjar manipulerade matcher på Europeiska fotbollsförbundet Uefas uppdrag.

Källa: TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".