Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kustbevakningen hjälper flyktingar i Medelhavet

Publicerat fredag 19 maj kl 09.56
"Vi har varit med om att gripa människosmugglare"
(3:33 min)
Anders Kjaersgaard är överdirektör på Kustbevakningen.
1 av 3
Anders Kjaersgaard är överdirektör på Kustbevakningen. Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio
Kustbevakningens fartyg Triton. Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio
2 av 3
Kustbevakningens fartyg Triton. Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio
Inrikesminister Anders Ygeman var på plats. Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio
3 av 3
Inrikesminister Anders Ygeman var på plats. Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio

Den svenska Kustbevakningen Triton ska hjälpa till att kontrollera EU:s gräns i Medelhavet, men i uppdraget ingår också att rädda flyktingar från att drunkna.

Du som passerat Skeppsbron nyligen kanske hann se Kustbevakningens stora fartyg Triton som låg förtöjt vid Skeppsbron. Nu har fartyget lämnat kajen och är på väg mot Medelhavet. Väl på plats så ska personalen ombord stödja Italien i kontrollen av EU:s gräns men i uppdraget ingår också att rädda flyktingar från att drunkna, berättar Kustbevakningens överdirektör Anders Kjaersgaard:

– Det finns väldigt många människor som idag ger sig ut på havet i bräckliga farkoster, utan sjövana och utan egen räddningsutrustning.

Men hur är det att ha ett sånt uppdrag?

– Vi är förberedda på det här. Min bedömning är ju att både den utrustning vi har och den kompetens som medarbetarna har gör att det är väldigt lämpligt för oss att delta i en sån här operation.

Anders Kjaersgaard medger att det inte bara handlar om att rädda människor i nöd. Det kan också uppstå farliga situationer ute till havs eftersom människosmugglare kan ha vapen i sina båtar.

– Vi har polismän som är med ombord för att biträda oss när det gäller brottsutredningar, när det gäller ordningshållning men även skyddet när vi genomför insatser.

Inrikesminister Anders Ygeman berättade att den svenska Kustbevakningen fått mycket beröm internationellt. Varför är ni så bra?

– Dels har vi bra utrustning. Vi har hög kompetens. Sen handlar det också om hur vi bemöter människor som är i nöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".