Julian Assange.
Foto: Foto: Scanpix.

Utredningen mot Assange läggs ned

Idag beslutade överåklagare Marianne Ny att lägga ner förundersökningen om misstänkt våldtäkt av Julian Assange. Detta meddelar hon i ett pressmeddelande.

Julian Assange, Wikileaks grundare, häktades i sin frånvaro för våldtäkt och sexuellt ofredande av två svenska kvinnor 2010.

Två år senare tog han tillflykt till Ecuadors ambassad i London och har varit där sedan dess.

Sex månader efter förhören med våldtäktsmisstänkte Julian Assange ger åklagarna i dag besked om att häktningen av honom hävs och förundersökningen läggs ner. 

"Med hänsyn till att alla möjligheter att driva utredningen framåt nu är uttömda framstår det - mot bakgrund av de hållpunkter som Högsta domstolen lämnat för bedömningen av proportionaliteten i en utevarohäktning - inte längre som proportionerligt att upprätthålla beslutet om häktning av Julian Assange i hans frånvaro och att vidhålla den europeiska arresteringsordern", skriver överåklagare Marianne Ny i sin underrättelse till tingsrätten.

Överåklagare Marianne Ny och chefsåklagare Ingrid Isgren kommer berätta om beslutet under en pressträffen i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista