Stockholms stadsbibliotek. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Allt fler lånar på bibliotek. Foto: Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Stor ökning av lån på Stockholms Stadsbibliotek

Trots att utlåningen av e-böcker ökar kraftigt vid Stockholms stadsbibliotek ökar även utlåningen av de fysiska böckerna.

– Det som har ökat väldigt mycket är e-medier. Det har ökat med 30 procent om man jämför från 2015 till 2016, säger Jenny Håkansson Hedberg, enhetschef på Stadsbiblioteket.

Vi lånar allt oftare digitala böcker och nästan var tionde bok vi lånar på Stadsbiblioteket är en e-bok. Men de tryckta böckerna minskar inte heller.

– Det ser vi inte utan tvärtom ser vi en viss ökning av utlåningen av de fysiska böckerna.

Men för den största ökningen står alltså e-böckerna och det är en tydlig trend, säger Jenny Håkansson Hedberg.

– Den andra trenden skulle jag säga är att barnmedier ökar på e-bokssidan när det kommer till utlån. Av den totala utlåningen av e-böcker så står barnböckerna idag för mellan 16 och 20 procent vilket är avsevärt mycket mer än det var för bara något eller några år sedan.

Stockholms stadsbibliotek erbjuder idag drygt 18.000 elektroniska titlar för barn och vuxna. Svensk skönlitteratur dominerar utbudet och man ser tydligt i vilka stadsdelar man är mest intresserad av att läsa just det.

– Man lånar mest e-böcker om man bor i innerstan. Bor man på Södermalm så har man förmodligen läst en e-bok någon gång. Men, man ska komma ihåg att det också är där man lånar mest fysiska böcker, säger Jenny Håkansson Hedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista