Stefan Wittberg säkerhetsansvarig på Friends Arena i Solna
1 av 3
Stefan Wittberg, säkerhetsansvarig på Friends Arena i Solna Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Johan Beckman på Länsstyrelsen i Stockholm
2 av 3
Johan Beckman på Länsstyrelsen i Stockholm Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Friends Trappa
3 av 3
Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Stort säkerhetspådrag vid Europa League-finalen

1:54 min

Europa League-finalen på onsdag innebär en av de större insatser Stockholmspolisen gjort på flera år. Efter dådet i Manchester säger Svenska Fotbollförbundet att säkerhetsplanen ligger fast.

Stefan Wittberg, säkerhetsansvarig på Friends Arena i Solna, säger till P4 Stockholm att man vidtar de åtgärder som polisen och arrangören vill se.

– Vi har ett säkerhetsarbete och en planering tillsammans med arrangören som är Svenska Fotbollförbundet och UEFA samt polisen och säkerhetspolisen så vi vidtar ju de åtgärder som arrangören och polisen önskar.

Efter dådet i Manchester Arena på måndagskvällen, där 22 hittills har bekräftats döda, uppger Martin Fredman på Svenska Fotbollförbundet till TT att det påverkar arrangemanget känslomässigt men att planen ligger kvar.

– Rent säkerhetsmässigt är det, tyvärr, så att det här är den typ av händelse som vi har planerat för, och den planeringen ligger kvar. Vi känner oss trygga i det, även om det är så outsägligt sorgligt att det inträffar, säger han.

Solna kommun med sina drygt 78 000 invånare kommer på onsdag kväll uppleva ett rejält uppsving när det gäller antalet personer som befinner sig i kommunen.

Runt 50 000 personer beräknas komma till Friends arena för att titta på Europa League-finalen som spelas mellan Ajax och Manchester United.

Enligt Friends är det här en av de större fotbollsmatcherna som spelats i Stockholm och landet på flera år. Både publikt och medialt.

De båda lagens fans har tilldelats 10 000 biljetter vardera, och enligt Stefan Wittberg har man bra koll på vilka som kommer till matchen, vilket minimerar risken för bråk mellan supportrarna.

– Vi hämtar ju information både från UEFA och polisen i respektive land och vi har ganska bra koll på vilka personer som kommer hit eftersom biljetterna som säljs är personliga. De personer som är högrisk och som inte är tillåtna att gå på fotboll får heller ingen biljett, säger Stefan Wittberg.

Även för Stockholmspolisen innebär det en ovanligt stor kommendering.

Under onsdagskvällen kommer också samverkan Stockholm gå i stabsläge, där ingår bland andra landstinget, räddningstjänsten, polisen, kommunerna i länet och länsstyrelsen. I den gruppen samordnas arbetet kring arrangemanget.

Johan Beckman, från Länsstyrelsen, tror att det främst är trafik- och logistikfrågor gruppen kommer jobba med under onsdagskvällen.

– Men det handlar ju också om att kunna sprida information om vad som händer inom respektive organisation så man skapar en gemensam lägesbild så man också kan fatta bättre beslut inom varje organisation, säger Johan Beckman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista