Exklusivt: Shellback om hur han skapade Justin Timberlakes superhit

23 min

I serien Musikplats LA berättar Shellback om livet i Los Angeles och om när han och Max Martin fick uppdraget att skriva till Justin Timberlake. Och vilken hit det blev. Can't Stop the Feeling! låg på Billboard-listan ett helt år.

Ladda ner hela serien som podd

Svenska stjärnproducenten Shellback har under tio år jobbat med Max Martin och mycket av arbetet görs numera i Los Angeles. I den femte delen i dokumentärserien Musikplats LA - en svensk framgångssaga tar Fredrik Eliasson med alla som lyssnar till Max Martins studio MXM i West Hollywood. I avsnittet berättar Shellback om fördelarna med att vara på plats nära stjärnorna i LA.

– Det blir mer spontant, säger han och tänker bland annat på när de gjorde Can't Stop the Feeling! till Justin Timberlake. Den grejen skulle kanske inte hända i Stockholm. Det blev ett möte... "Åh, du är i stan! Vi kanske ska göra någonting?!"

Justin Timberlake hade jobbat med Max Martin redan på 90-talet med sin dåvarande grupp 'N Sync. Nu var det dags igen - och den här gången även ihop med Shellback. Det började med att Justin Timberlake berättade att han skulle göra ett nytt album och sedan kom han in på sin roll som musikansvarig för den animerade filmen Trolls. Frågan om att göra ledmotivet gick till Shellback och Max Martin.

– De ville ha en "feel good"-låt, en vinnarlåt på slutet. Jag blev extremt inspirerad, säger Shellback i den exklusiva intervjun.

När Shellback återvände till sitt hotell i West Hollywood för att börja skriva var han riktigt peppad och vid flygeln på rummet såg han framför sig en blandning av Jamiroquai, Bill Withers och ABBA.

– Jag satt där sent på kvällen och spelade väldigt tyst på pianot så att ingen skulle klaga. Jag hade en ackordvända i huvudet som jag ältade fram och tillbaka. Så lyckades jag komma på en melodi till refrängen.

Shellback gjorde egna ljudupptagningar den där natten då han formade låtens grundstomme (som man får höra i dokumentären!). Dagen efter byggde de vidare på grunderna tillsammans och skrev sedan klart låten alla tre. I maj 2016 släpptes Can't Stop the Feeling! och gick direkt upp på förstaplatsen i USA. 52 veckor senare var den fortfarande kvar på Billboard Hot 100 som anses vara världens viktigaste topplista för popmusik.

Fina priser och nomineringar följde i framgångens spår och 2017 fick trion gå på gala efter gala i Los Angeles - Golden Globe, Grammy Awards och Oscars.

– Hur var det att se Justin Timberlake showa loss med låten i öppningen av Oscars-galan när hela Dolby Theatre gungade?

– Det var jävligt kul. Overkligt, säger Shellback som i dokumentären berättar vidare om galan och den galna efterfesten.

Andra från MXM-teamet som hörs i det femte avsnittet är Max Martin, Savan Kotecha och Ilya Salmanzadeh. I övrigt i serien medverkar bland andra Zara Larsson, Jonas Åkerlund, Andreas Carlsson, SHY Martin och Miss Li.

Bakom dokumentären ligger Fredrik Eliasson som till vardags leder programmet Musikplats Stockholm och som tidigare gjort uppmärksammade program om Max Martin och Denniz PopMusikplats LA - en svensk framgångssaga sänds i sex avsnitt i P4 Stockholm 29 maj - 2 juni klockan 11.33. Hela dokumentären med alla delar i följd finns att ladda ner som podd här.

Fråga