Ungdom vid hem och Anders Ygeman (S).
1 av 2
Anders Ygemans förhoppning är att barnhemsprojektet startar under 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT & SR
Inrikesminister Anders Ygeman (S)
2 av 2
"Samarbetet med Marocko fungerar allt bättre", säger inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Johan Bengtsson/Sveriges Radio

Svenska barnhem i Marocko dröjer

Anders Ygeman (S): "Vi kommer kunna skicka tillbaka betydligt fler"
1:33 min

Under våren skulle Sverige och Tyskland ha öppnat barnhem i Marocko för att kunna avvisa fler marockanska barn. Men projektet är försenat, berättar inrikesminister Anders Ygeman (S)

Frivilligorganisationer och polisen vittnar om att hela tiden kommer nya marockanska barn och ungdomar till Stockholm.

Uppskattningsvis får bara cirka fem procent av de ensamkommande barnen från Marocko som söker asyl i Sverige stanna. Men det är svårt för Migrationsverket att utvisa de som är under 18 år, eftersom det oftast saknas ett ordnat mottagande i Marocko.

Därför vill Sverige och Tyskland bygga barnhem i Marocko. De skulle vara klara under våren. Men nu dröjer de alltså, berättar inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Det har blivit försenat, men förhoppningen är att vi ska kunna starta det här pilotprojektet under året. Tyskarna har kontakt med de marockanska myndigheterna. I grunden är det en positiv kontakt men man är inte framme helt än, säger Anders Ygeman. 

Anders Ygeman tycker ändå att samarbetet med Marocko om återvändare fungerar allt bättre.
– Vi ser en helt annan uppställning från Marocko. Vi kommer att kunna skicka tillbaka betydligt fler marockaner, säger han.

En vanlig kväll i Stockholms city möter polisen 15 till 20 marockanska ungdomar. Många av dem sover på gatorna.

De flesta har sökt asyl men många har rymt från sina boenden, berättar en polis vi pratat med. 

Abdelfattah Maagbi från We don't wait, en förening som jobbar med barnen som bor på gatan, vill också bygga barnhem i Marocko. Men det ska vara för gatubarnen där.

– De som är här, de är redan här. De behöver vi ta hand om, säger han och fortsätter:

– Men de som är där ska man hjälpa där. Och man ska förklara för dem vad Europa betyder och hjälpa dem i deras pueblos, innan de kommer till staden och innan de kommer till Europa, säger Abdelfattah Maagbi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".