Drönare räddar liv snabbare än ambulans

1:44 min

En ambulansdrönare med hjärtstartare vid hjärtstopp har visat sig vara klart snabbare på plats än en vanlig ambulans. Det visar ett projekt från Hjärtstoppscentrum, som är först i världen med testet.

Under två år har Hjärtstoppscentrum på Karolinska och Södersjukhuset testat en självstyrd ambulansdrönare med hjärtstartare vid hjärtstopp från räddningscentralen i Norrtälje. Hjärtstoppscentrum har testkört en självstyrd drönare och jämfört utryckningstiden med hur lång tid det tagit för en ambulans till samma destination.

Från att drönaren larmades ut till att den kom fram på plats tog det cirka fem minuter – hela 16 minuter snabbare än ambulansen, berättar Jacob Hollenberg, biträdande överläkare på Södersjukhuset och forskningschef på Hjärtstoppscentrum som ligger bakom drönarprojektet Drill.

– Kan man korta tiden till användare av hjärtstartare kan man drastiskt öka överlevnadschansen. Tiden för ambulansen är kanske tio-elva minuter och då är det oftast försent, säger han.

I dag dör nio av tio vid hjärtstopp, men används en hjärtstartare de första minuterna kan sju av tio överleva. 

Målet är att bygga ett helt system med drönare som kan användas vid skarpa faktiska hjärtstopp.

– Jag hoppas att det kan vara i drift om ett till två år, säger Hollenberg.

Jacob Hollenberg tror att det finns andra medicinska områden för drönaren förutom vid hjärtstopp. Tester har även gjorts vid drunkningsolyckor inom ramen av projektet. Andra områden skulle kunna vara trafikolyckor eller vid medicintransporter.

– Sedan får man fundera på om det är möjligt att införa i ett väldigt tätbebyggt område. Den kanske framför allt ska användas i glesbygd och där ambulansen har längre framkörningstid.

Resultatet publiceras i amerikanska medicinska tidskriften Jama som uppmärksammar att Sverige är först i världen med att testa ambulansdrönare.