Allt fler vill föda hemma

1:51 min

Fler kvinnor i Stockholms län väljer att föda barn hemma. Det rör sig om en liten del av de som föder men det har skett en tydlig ökning av antalet ansökningar.

Erika Söderqvist är gravid och planerar att föda hemma i augusti.

– Jag vill veta var jag hamnar. Är jag hemma så får jag veta det. Jag vill inte ha stress omkring mig och jag tror att det kan vara svårt att undvika stress att döma av det jag hör om hur förlossningsvården ser ut och kommer att se ut i sommar, säger hon och fortsätter:

– Jag är frisk, det finns inga riskfaktorer i min graviditet så varför ska jag vara på ett sjukhus?

Antalet ansökningar till landstinget i Stockholm, om att få ha sin förlossning hemma tillsammans med barnmorska, ökar.

De senaste åren har ansökningar kommit från mellan 30 och 60 kvinnor, men förra året kom det in ansökningar från 81 gravida. Bara under det här årets första fem månader har 35 kvinnor ansökt om att få förlösa sitt barn i hemmet. 

För att få föda hemma finns en hel del restriktioner. Till exempel att kvinnan är omföderska, att graviditeten är normal och att tidigare förlossningar har varit normala och kvinnan inte har förlösts med kejsarsnitt.

Uppfylls de här kriterierna är Stockholms läns landsting ett av två landsting i hela Sverige som bekostar två barnmorskor på plats i hemmet hos den födande kvinnan.

Detta är något som få mödravårdscentraler informerar gravida om, vilket förvånar Erika Söderqvist. Hon har fått en hel del reaktioner på sitt val att föda hemma, men hon känner sig inte särskilt orolig för riskerna med att inte vara på sjukhus.

– Det klart att det finns risker, men jag kommer inte föda ute i skogen. Jag kommer föda hemma hos mig med två erfarna barnmorskor som kommer ha hela sitt fokus på mig.

– En väldigt akut risk kan uppstå på sjukhus också, och då har jag kanske en barnmorska som har tre kvinnor samtidigt och som kanske är jättetrött. För mig är det inte glasklart vilken situation som är mest otrygg och då väljer jag den minst stressiga, säger Erika Söderqvist.

Hemförlossning i Stockholms län

Flera väljer att föda hemma. Foto: Christine Olsson/TT

Stockholms medicinska råd rekommenderar att förlossningar sker på sjukhus. Då är det nära till akutsjukhusets operations- och intensivvårdsavdelningar om det uppstår komplikationer under förlossningen.

Du som ändå vill föda hemma kan ha möjlighet att få hjälp av ett hemförlossningsteam bestående av två barnmorskor. Barnmorskorna får ekonomisk ersättning av Stockholms läns landsting. För att barnmorskorna ska få ersättning krävs att:

- den gravida kvinnan är omföderska
- tidigare förlossningar har varit normala och kvinnan inte har förlösts med kejsarsnitt
- nuvarande graviditet har varit normal
- det inte finns några medicinska riskfaktorer som kan påverka - förlossningen, till exempel avvikande fostertillväxt eller att kvinnan har diabetes eller högt blodtryck
- kvinnan har diskuterat risksituationen med en förlossningsläkare efter graviditetsvecka 35
- kontrollen i graviditetsvecka 36 är normal
- två barnmorskor är med vid förlossningen
- transport till närmaste förlossningsklinik kan ske inom 40 minuter, tid räknas från att ambulans kontaktas tills kvinnan är på närmaste förlossningsklinik 
- en barnläkare kontrollerar barnet senast två dagar efter förlossningen.

Källa: 1177 Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.