Maxtid för butiksbiträden i kassa

Butiksbiträdena på livsmedelskedjan Prisextras matbutiker ska i framtiden inte behöva sitta i kassan hela dagen. Det står klart efter ett beslut i regeringsrätten. Det avslutar en lång kamp mellan Arbetsmiljöverket och matbutiken Prisextra i Stockholm.
I fyra år har Arbetsmiljöverket och företrädare för matbutiken Prisextra kämpat om frågan om hur länge ett butiksbiträde ska behöva sitta i kassan. I slutet i förra året fattade regeringen ett beslut som innebär att båda parter får ge med sig på olika punkter. Ett biträde ska bara få sitta i kassan högst fyra femtedelar av dagen och ska efter två timmar i kassan ha 15 minuters rast eller rotera och arbeta med annat. Men Prisextra var ändå inte nöjd att de som enda butikkedja tvingas till arbetsrotationen. Jörgen Fredriksson, vd på Prisextra, säger till Radio Stockholm att de nya reglerna för arbetsrotation blev bra, men han protesterar mot att de som enskild butik pekats ut som syndabock. Bertil Ramaeus, överdirektör på Arbetsmiljöverket säger till ICA-nytt att han hoppas att andra butiker ska se över sin arbetsmiljlö och följer efter beslutet. Före den 1 juli måste arbetsrotation i kassorna var införda annars hotar ett vite på 200.000 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".