Tonårstjej på parkbänk (arkivbild).
Flickan på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Jessica Gow/TT.

Väntetider till BUP ökar på flera håll

"Hennes framtidssyn och syn på sig själv är mörk"
1:39 min

På flera håll ökar väntetiderna på barn- och ungdomspsykiatrin. På BUP Brommaplan tar man enligt personal bara in självmordsbenägna och försöker ”mota bort” resten.

Personal som P4 Stockholm pratat med på mottagningar över hela länet vittnar om en barn- och ungdomspsykiatri i kris på flera plan.

I Danderyd ökar väntetiderna för både läkartid och utredningar. Samma sak i Solna, där trycket ökar på grund av att barn och ungdomar söker sig dit från andra pressade mottagningar.

– Vi försöker mota bort det som inte är akutfall. Det beror på personalbrist, sjukskriven personal och stor personalomsättning. Det akuta är vad vi prioriterar. Halva personalstyrkan har bytts ut och det har varit extra krisigt under året. Det senaste året har det urartat, säger en anställd på BUP Brommaplan.

– De som inte får komma till oss blir ju akuta ärenden senare, det är riktigt patientosäkert. Det har blivit mycket högre belastning i akuta ärenden för att vi inte hinner ta hand om dem i tid.

Patienter har enligt vårdgarantin rätt att få en första hjälp inom 30 dagar på en BUP-mottagning. En utredning ska påbörjas inom 90 dagar, något man inte klarar av på många mottagningar.

Dotter har väntat i månader

En av dem som själv fått vänta i månader på hjälp hos barn- och ungdomspsykiatrin är ”Anna” tillsammans hennes 14-åriga dotter, som missat ett helt skolår på grund av hennes psykiska ohälsa.

När dottern gick i sjunde klass bestämde de sig för att hon skulle börja medicinera för sin ADHD och kontaktade då BUP. Efter tre månader fick de kontakt med personal och efter ytterligare två månader fick de till slut träffa en läkare.

– Hennes framtidssyn och syn på sig själv är mörk. Hon tror inte att hon kommer kunna klara skolan som tidigare. Hon har också mörka tankar om sig själv och sitt liv. Ibland känns det väldigt hopplöst. Hon tycker att det känns hopplöst, säger mamman.

Medicinen visade sig orsaka kraftiga biverkningar, bland annat panikångest och viktnedgång. De fick rådet att sluta medicinera över sommaren då det inte fanns tider på grund av personalbrist, för att sedan börja om på nytt med medicinen till hösten.

– Hon har varit omedicinerad nu. Det har gjort att vår tillit till BUP verkligen har sänkts. Vi känner inte att vi kan få hjälp och vård som är bra för henne där.

– Det hade sett helt annorlunda om vi kunnat ha fortsatt läkarkontakt till exempel. Hennes medicinering hade sett helt annorlunda ut om inte situationen sett ut som den gör inom BUP, säger hon.

Under resten av veckan fortsätter P4 Stockholm granska barn- och ungdomspsykiatrin. Har du själv erfarenheter du vill dela med dig av? Hör av dig till reportern.

Bara de senaste tre månaderna har över 30 klagomål från oroliga föräldrar kommit in till landstingets patientnämnd. Bland klagomålen står det:

”Modern har synpunkter på att sonen får vänta länge på en besökstid vid en BUP-mottagning. Vårdgivaren har långa väntetider varför sonen remitterades till en annan mottagning i hopp om att förkorta väntetiden, men remissen returnerades. Modern är uppgiven och undrar när hennes son, som har ångest och självmordstankar, kommer träffa en läkare”.

Ett annat exempel är:

”Mannens tonårige son är i stort behov av barn- och ungdomspsykiatrisk vård. Hittills har det varit omöjligt att få en besökstid dit. Mannen anser att det är systemfel när hjälpbehovet är så stort och han vill göra politikerna mer uppmärksamma på att det krävs åtgärder inom det här området”.

Få mottagningar når upp till kraven

Under maj månad, den senaste månaden med tillgänglig statistik, var det sex av totalt 16 mottagningar som klarade av vårdgarantin på 30 dagar. Månaden innan var det bara tre mottagningar.

P4 Stockholm har via telefon och mejl upprepade gånger försökt nå enhetscheferna på mottagningarna för en kommentar, utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".