Sophämtare säger upp sig

1:50 min

De strejkande sophämtarna vid RenoNorden sade upp sig under onsdagsmorgonen. Samtidigt påbörjar företaget rekrytering av nya sophämtare.

– Man har ledsnat nu, det har gått lång tid och det händer ingenting. Vi får ändå vårt avsked på fredag om vi inte går tillbaka till vårt arbete, säger strejkens talesperson Peter Börjesson efter beslutet att säga upp sig från RenoNorden.

Att gå tillbaka till arbetet är inte att tänka på enligt Börjesson.

– Det behövs att samtliga sopgubbar får behålla den lön de har och fortsätta under de villkor vi haft. Det är små marginaler och ett tungt skitjobb. Finns inte det där lilla extra är vi inte intresserade, säger han.

På onsdagen bestämde sig även sophämtarna på Liselotte Lööf för att lägga ner arbetet.

"Därmed står hela Stockholm utan sophämtning tills konflikten är löst", skriver Jan Spanedal, fackklubbsordförande för Transport på RenoNorden, i ett pressmeddelande.

– Vi gick igenom en demokratisk process. Vi samlades och pratade om det och röstade fram det här förslaget. De flesta röstade för, så nu har vi lämnat in våra uppsägningspapper, säger Francisco Acosta, en av de som sagt upp sig, till TT.

På fredag ska Arbetsdomstolen ta upp fallet. RenoNorden har stämt sopåkarna och kräver 5 000 kronor av var och en.

RenoNorden uppgav under onsdagseftermiddagen att de inlett arbetet med att anställa nya sophämtare. 

Totalt har 46 personer beslutat att säga upp sig. "Uppsägningarna gör situationen mer översiktlig", skriver företaget i ett pressmeddelande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista