Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Montage: etableringsminister Ylva Johansson och genrebild på flykting.

Södertälje vill se bättre fördelning av nyanlända

Den nya bosättningslagen är något som Södertälje jobbat för
1:56 min

Trots att antalet nyanlända som väljer bostad själva har minskat märkbart, tycker Södertälje att det behöver göras mer för att nyanlända ska bosätta sig jämnt över landet.

Antalet nyanlända som väljer bostad själva har minskat drastiskt det senaste året, rapporterade Ekot. Detta sedan en ny lag infördes förra året och som tvingar kommuner att ta emot nyanlända och erbjuda dem bostad. Södertälje är en kommun där många nyanlända väljer att bosätta sig, och där har antalet nyanlända som sökt sig till kommunen närmare halverats sedan den nya lagen.

– Den nya bosättningslagen är något som Södertälje jobbat för jättelänge, så det är en stor framgång att den har införts och vi har sett en stor minskning, närmare en halvering mot tidigare år, säger Boel Godner är kommunstyrelsen ordförande i Södertälje.

Sedan den nya lagen som tvingar kommuner att ta emot nyanlända och erbjuda dem ett boende infördes i mars förra året, har antalet nyanlända som väljer ett eget boende minskat drastiskt.

Men det är fortfarande fler totalt sett som väljer eget boende än som anvisas ett. Antalet som anvisas boende av Migrationsverket har gått från några hundra stycken i månaden till över 2.000 i april, som är den senaste kända siffran. Antalet som istället valt bostad själva har mer än halverats sedan december och var i april knappt 3.000.

Den så kallade EBO-lagen möjliggör för asylsökande att bosätta sig var de vill i landet, förutsatt att de ordnar bostad på egen väg.

Men Boel Godner som är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje menar att mer behöver göras för att nyanlända ska bosätta sig jämnt över landet. För att minska segregationen mellan nyanlända svenskar och infödda svenskar tycker hon att nyanlända helt ska anvisas en bostad av kommunerna, och alltså inte ska få bosätta sig där de själva väljer.

Boel Godner tycker alltså att den så kallade Ebo-lagen bör avskaffas eller göras om, detta trots att det skulle inskränka på nyanländas möjlighet att välja bostadsort själva.

– Jag tror att nya lagen kan minska segregationen lite men mer behöver göras. Ebo-lagen behöver avskaffas eller göras om. Vi kan se att allt för många hamnar i svartkontrakt.

Etableringsministern Ylva Johansson har dock tidigiare berättat för Ekot att valfriheten ska fortsätta att bestå.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".