En kvinna vid ett bord med tablettburkar framför sig. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Bilden har inget med personerna i artikeln att göra. Foto: Arkivbild.

Flera självmord bland barn under pågående BUP-vård

1:49 min

Sedan förra året har minst fem barn och unga tagit livet av sig under pågående vård inom barn-och ungdomspsykiatrin i Stockholm. En av dem är Ewas dotter.

Det framkommer i anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Sedan ett par år sedan finns inget krav på BUP-mottagningar att göra så kallade Lex Maria-anmälningar när ett självmord sker. Undantaget är om man misstänker att något gått fel i vården.

Det är alltså svårt att säga exakt hur många barn och unga som tagit livet av sig under pågående vård. En förälder som varit med om det är Ewa, som egentligen heter något annat.

I slutet av artikeln kan läsa var du kan vända dig om du själv har självmordstankar.

– Dottern sa en gång till mig att 'det känns som om ingen lyssnar på mig'. Tyvärr så visade det sig att hon hade rätt. Hon togs inte på allvar. Gränsen mellan liv och död suddas ut när man lider av svår ångest. Ångest som man bara vill få ett slut på där och då. Det förstår vi föräldrar nu efteråt, säger hon.

Fick tid först om 25 dagar

Ewa berättar hur dottern upplevde att hon inte fick hjälp hos BUP. Efter flera turer mellan privat vård och BUP blev läget akut. Både dottern och familjen hade påtalat självmordsrisken för personalen. BUP-mottagningen lovade familjen en snabb läkartid och fick en om 25 dagar.

– Under tiden var det ingen som kontaktade oss och frågade om läget. Ingen sa åt oss att inte släppa henne ur sikte. Var är konsekvensanalysen?

Flest självmord bland barn i Stockholm

Stockholm är det län i Sverige där flest barn och unga mellan 0-19 år tar livet av sig. Det rör sig om 12 personer sist man räknade för två år sedan.

Det kan jämföras med Uppsala och Örebro där det rör sig om en person i respektive län. Men sett till hur många som bor i varje län ligger Stockholm inte riktigt lika högt.

– Att säga att det finns hjälp att få om man mår dåligt är fel, för det finns ingen hjälp. Barn-och ungdomspsykiatrin i Sverige har en lång väg att gå. Det saknas kontinuitet, långsiktighet och tillgänglighet hos BUP. Det går inte att blunda för problemen längre. Det håller inte, säger hon.

"25 dagar oacceptabelt"

Danuta Wasserman är professor i psykiatri och självmordsprevention vid Karolinska institutet. Hon är också chef för NASP, Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa. Hon är kritisk till de långa väntetiderna.

– Det är väldigt lång tid. Man hade tidigare ett fall där skolhälsovården hade remitterat ett barn till barn- och ungdomspsykiatrin. Man väntade för länge och barnet tog sitt liv. Så 25 dagar är oacceptabelt, säger hon.

Fallet med "Ewas" dotter är under granskning av IVO.

Hit kan du vända dig om du har självmordstankar

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.
Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
Jourhavande präst nås via 112.
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Källa: 177 vårdguiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista