Deprimerad kille på bänk.

Granskning av BUP visar tydliga systembrister

1:44 min

Organisationer som jobbar med att förebygga självmord reagerar nu efter P4 Stockholms granskning av barn och ungdomspsykiatrin i Stockholm.

Pirjo Stråte som är vice förbundsordförande i organisationen SPES är kritisk till dom långa väntetiderna.

– Tiden har en väldigt stor betydelse för unga, för om man inte ser till att de får hjälp på en gång så känner de bara att det inte är någon som bryr sig.

I går kunde vi berätta att minst fem barn och unga tagit sitt liv under pågående vård inom barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm det senaste året. Och att det tar lång tid mellan behandlingstillfällena.

– Det handlar om ordentliga systembrister - och det som brister mest är själva inställningen till hur vi ska lösa problem med psykisk hälsa, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare på den ideella organisationen Suicide Zero.

Pirjo Stråte säger att kunskapen om läkemedelsbehandlingen bör höjas och patienterna informeras bättre. Många hoppas att de vid en påbörjad medicinering snabbt ska må bättre.

– Men det tar sex veckor innan den verkar och då uppstår en svacka där du mår ännu sämre. Man har förväntat sig att få hjälp, må bättre, men så mår man ännu sämre och då är det många som tar sitt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista