Pendeltåg
Ett pendeltåg på tågbanan. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trafikverket och SJ utreder tågstrulet i Gnesta

"Vi vill utreda varför loket hamnade på ett spår där det inte fick vara"
0:46 min

Ett tåg mot Norrköping och Nyköping hamnade i Gnesta i söndags, till 130 resenärers stora förtret. Nu ska händelsen utredas.

SJ-tåget var under söndagseftermiddagen på väg mot Norrköping och Nyköping men av någon anledning åkte det fel - och hamnade i Gnesta.

Hur det kunde hända är fortfarande inte helt klarlagt men Trafikverket säger till P4 Stockholm att man från trafikledningen helt enkelt la fel väg för tåget.

Det är den mänskliga faktorn som är en av orsakerna. 

–  Istället för att svänga av till spåret som leder till Nyköping så var man på väg mot Katrineholm istället. Det upptäcktes ganska omgående, men lösningen drog tyvärr ut på tiden, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. 

I samband med att man skulle försöka leda tillbaks loket så gled det också in mot rött ljus, som gjorde att tåget stoppades automatiskt. Det är en av sakerna som ska utredas nu av SJ och Trafikverket.

– Vi ska utreda varför det hamnade på fel spår, men också varför det senare hamnade mot en röd signal, på ett spår där det inte fick vara. Varje gång sånt här händer gör vi utredningar. Dels för att ha säkerheten på högsta nivå, men också för att lära oss så det inte händer igen.

Hade det kunnat ske en olycka när tåget gled in på ett spår som det inte fick vara på?

– Nej, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".