Aleksa Lundberg, Haydar Adelson och Cathrin Reth.
Aleksa Lundberg, Haydar Adelson och Cathrin Reth. Foto: Maud Johansson/Sveriges Radio

Aleksa vill lyfta förändring i sitt invigningstal på Pride

1:59 min

I kväll invigs Stockholm Pride och på scen kommer skådespelaren Aleksa Lundberg att hålla i invigningstalet. Hon kommer att fokusera på att förändring är möjligt.

Aleksa Lundberg är skådespelare och den första öppna transperson som stått på Dramatens scen. I kväll står hon på Pride-scenen för att inviga Stockholm Pride.

– Jag kommer att fokusera på att förändring är möjligt. Förespråka tolerans och acceptans, säger hon.

Det är snart 20 år sedan som den första Europe-Pride hölls i Stockholm och Aleksa Lundberg ser att det har skett en stor förändring, samtidigt finns det mer att göra.

– Vi har kommit enormt långt. Samtidigt är inte vår kamp över. Det finns många inom HBTQ-communityn som inte fått synas. 

Vi ska kämpa tillsammans

Idag mår HBTQ-communityn bättre än någonsin trots att det finns mycket kvar att göra och tillsammans har de uppnått mycket som många inte trodde var möjligt, berättar Aleksa.

– Vi är fler som hörs och fler som syns, och det kan aldrig vara negativt, säger Aleksa Lundberg.

Aleksa förklarar att det däremot kan skapas en viss typ av splittring då olika intressen ställs emot varandra inom communityn.

– Läget är lite infekterat fortfarande. Men det kommer vi att komma över och det är jag helt övertygad om. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista