Får du använda våld för att stoppa en stöld?

2:42 min

Vad får man göra om en kommer på någon med att stjäla saker ur ens bil, eller rent av möter tjuven hemma i hallen? Annika Norée, docent i straffrätt vid Stockholms Universitet, reder ut.

Polisen får in rapporter om otaliga inbrott och stölder dagligen. Men vad får man som privatperson egentligen göra för att stoppa tjuven? 

Juristen Annika Norée som också är docent i straffrätt vid Stockholms Universitet reder ut det ur en laglig synpunkt. 

Får en använda våld för att förhindra att en stöld?

– Ja det får du. Det följer av nödvärnsrätten som säger att; alla har rätt att använda våld för att hindra ett överhängande eller påbörjat angrepp på bland annat egendom, säger Annika Norée. 

Det finns däremot en gräns för hur mycket våld man får använda och det är beroende på situation. Men gränsen är ganska vid, förklarar hon vidare. 

Man får använda allt våld som inte är uppenbart oförsvarligt står det i lagen. 

Har jag rätt att gripa tjuven, och exempelvis låsa in hen till polisen kommer?

– Av nödvärnsrätten framgår också att man har rätt att hejda en tjuv. Inte bara gripa personen på platsen utan också hejda personen efteråt och använda våld om tjuven då försöker sätta sig till motvärn mot att du försöker ta tillbaka vad den har stulit, säger Annika Norée.

Platsen där stölden sker spelar ingen roll. 

– Nödvärnsrätten omfattar ju stölder oavsett var de äger rum. Det omfattar också ett skydd för hemfridsbrott och olaga intrång och det är klart att det kan vara allvarligare att bli bestulen i sitt eget hem.

Däremot är det inte tillåtet att gillra fällor i förväg för att stoppa en tjuv.