Vilka regler gäller för drönare i Stockholm?

2:24 min

De senaste dagarna har det rapporterats om att flygtrafiken på både Bromma och Arlanda störts av drönare. Nu reder Anders Carlsson ut vilka regler som gäller i Stockholm.

Det har ju under en period varit helt förbjudet att flyga drönare med kameror - men förbudet togs bort den första augusti i år. Det här har gjort att många kanske tro att det är fritt fram att flyga överallt.

Men så är inte fallet, Anders Carlsson, operativ chef för flygtrafikledningen på Bromma reder ut reglerna. 

Det är inte fritt fram att köra där man vill

– Den senaste lagändringen rör endast själva kameraövervakningen. Så kravet på att ha tillstånd, eller klarering som vi säger, kvarstår. 

Kan man säga att det inte går att flyga drönare alls i Stockholm?

– Det stämmer. Hela Brommas ansvarsområde och luftrum, kontrollzon som vi kallar det, det täcker ju hela Stockholm kan man säga. 

Luftområdet sträcker sig från Järfälla ut till Lidingö, Nacka ner till Huddinge, och så upp till Ekerö tillbaks till Järfälla. Så det är i princip hela Stockholm som täcks. 

För att ta reda på exakt var och när man får flyga kan man besöka LFV:s hemsida där det finns en drönarkarta. 

Man får flyga när Bromma flygplats är stängd. Man kan även ansöka om tillstånd när det är öppet men då regelverket inte tillåter att blanda drönare och andra luftfartyg samtidigt i luften så är de väldigt restriktiva. 

– Vi säger i stort sätt nej till allt. För vi får inte blanda de här två trafikslagen samtidigt. 

Det är många som hör av sig och frågar om de får flyga drönare. Framförallt sedan 1 augusti. 

– Budskapet är att - reglerna kring drönarna har ju inte förändrat tillstånd att flyga utan det är endast kameraövervakningslagen som ändrats.

Ingen skillnad görs heller på vilken höjd drönaren flyger på.