Ungdomar strejkar mot avvisningar till Afghanistan

3:01 min

Ett hundratal ensamkommande asylsökande ungdomar sittstrejkar sedan igår förmiddag på Mynttorget vid riksdagshuset i Stockholm. De kräver att Migrationsverket stoppar avvisningar till Afghanistan.

I ett öppet brev skriver ungdomarna att de ställer sig frågande till att Utrikesdepartementet avråder svenskar att resa till Afghanistan på grund av säkerhetsläget, men att Migrationsverket samtidigt avvisar personer dit.

Ungdomarna kräver att Migrationsverket omprövar sitt beslut och vill möta myndighetens generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Ett 60-tal personer har sedan söndagsmorgonen suttit på Mynttorget i Stockholm. Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige:

– Vi fortsätter att sitta här tills vi får svar. 

P4 Stockholm har sökt Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket, som valt att inte ställ upp för en intervju om protesterna på Mynttorget.

Däremot har migrationsverket lämnat en kommentar:

"När det gäller säkerhetsläget följer Migrationsverket hela tiden utvecklingen i Afghanistan, och deras bedömning är att läget i landet är allvarligt och att det har försämrats det sista året. Men det finns fortfarande stora skillnader mellan olika delar av landet och deras bedömning är inte att konflikten nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna."