Inte en enda ensamstående kvinna har fått hjälp i Stockholms län

1:54 min

Ensamstående kvinnor som vill utföra assisterad befruktning kan få vänta i över fyra år på behandling. I de två största landstingen, Stockholm och Västra Götaland har inte en enda befruktning genomförts sedan lagen ändrades i april förra året då ensamstående fick samma rättigheter till assisterad befruktning som par.

En ensamstående kvinna får i dag vänta tre till fyra år i Västra Götaland och 15-16 månader i Stockholm på att få assisterad befruktning. Dagens Nyheters granskning visar att ingen ensamstående hittills har fått hjälpen i någon av landets två största landsting. Detta trots att behandlingen blev laglig i Sverige 1 april 2016. 

Stockholms sjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött (M) tycker att väntetiden är för lång. Hon säger att lösningen är fler spermadonatorer och fler privata aktörer som erbjuder assisterad befruktning. 

Än så länge har däremot inga privata vårdgivare sökt och godkänts av landstinget. Karolinska universitetssjukhuset tar därför hand om alla patienter och hela den 95 personer långa kön av ensamstående kvinnor.

– Det finns ett vårdval som startade för ett år sedan som heter IVF. Det betyder att det finns fler aktörer än Karolinska universitetssjukhuset som har samma uppdrag och de kan ha olika väntetider, säger sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M). 

Men om ingen ens har sökt, hur ska ni då få dem att bli fler?

– Vi tror att det blir fler som söker. Vi pratar med branschen och hör oss för, säger Marie Ljungberg Schött (M).

Det socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg är kritisk till att privata aktörer skulle lösa problemet. Hon vill istället skjuta till mer pengar och göra som i Malmö där väntetiden är omkring tre månader.

– Hade vi Socialdemokrater styrt i Stockholms läns landsting så hade vi lärt av region Skåne och skjutit till extra resurser för att korta köerna. Om de styrande har en övertro på att marknaden ska lösa problemet och inte själva tar initiativ så kommer den här plågsamma väntan att bli väldigt lång, säger Stockholms oppositionslandstingsråd Erika Ullberg.