Amir strejkar mot avvisningar
1 av 2
Amir strejkar mot avvisningarna till afghanis Foto: Mariana Benyamin Sir/ Sveriges Radio
Strejkande sov på Mynttorget
2 av 2
Ett 80-tal strejkande sov inatt på Mynttorget Foto: Mariana Benyamin Sir/ Sveriges Radio

Ensamkommande Amir: Vi kan sitta här i månader

Strejkande Amir: Sverige måste ta sitt ansvar
0:58 min

Manifestationen mot de fortsatta avvisningarna till Afghanistan fortsätter. De ensamkommande ungdomarna som sittstrejkar på Mynttorget säger att de planerar att fortsätta strejken i månader för att få slut på avvisningarna.

Amir har fått uppehållstillstånd i Sverige och är en av de som spenderat natten i en sovsäck tillsammans med ett 80-tal andra demonstranter på Mynttorget i Gamla stan. 

- Vi kommer inte ge upp. Vi är unga och kan vara här i flera månader om det behövs. Jag vill veta om han verkligen känner till hur många som dör varje vecka i Afghanistan.

Mikael Ribbenhag, generaldirektör på Migrationsverket vill inte tala med ungdomarna utan lämnade igår en skriftlig kommentar där han säger att säkerhetsläget i Afghanistan visserligen är allvarligt men att där finns säkra områden.

- Han måste komma och prata med oss, tusentals ungdomar sover på gatan. Papperslösa sover på vintern utomhus. Sverige måste ta ansvar, vi är unga i Sverige. Vi är här tills vi får ett bra svar, säger Amir.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".