Stödorganisation: "Fräscha" tjejer blir utan psykiatrisk vård

1:47 min

Tjejer och kvinnor tas inte på allvar inom psykiatrin om de är vårdade och ser bra ut. Det menar bland annat stödorganisationen Spes och personer som upplevt det själva.

Pirjo Stråte är ordförande för Riksförbundet för Suicidprevention och Efterlevandes Stöd (Spes) i Stockholm. Hon berättar att många tjejer och kvinnor hör av sig till organisationen av just den anledningen.

– Det möter jag väldigt ofta i Spes. Unga flickor som mist en pojkvän eller sambo får ofta höra att "ja, men det var ju bara en kille. Du är ju ung och snygg så du får gå och skaffa dig en ny".

– När de är deprimerade och mår dåligt får de höra "ja, men du är ju sminkad och så snygg så du kan ju absolut inte vara deprimerad. Jag ska tala om för dig hur man ser ut när man är deprimerad".

Pirjo Stråte, som både träffar och föreläser för många ungdomar, menar att just sminket blir en fasad eller ett skydd utåt.

En som har personlig erfarenhet av det här är Helena. Hon har varit i kontakt med psykiatrin större delen av sitt liv och känner väl igen problemet.

– Det här har ju gått som en röd tråd. Man blir konstant avfärdad på grund av att man är kvinna eller ser ut som man gör. Jag vet inte, men det känns som att bedömningarna blir ytligare då, säger Helena och fortsätter:

Jag tycker att man borde vara mer tränad på att inte vara ytlig eller haka upp sig på andras ytor när man jobbar inom psykiatrin.

När P4 Stockholm träffar Helena har hon på sig en svart fodralkjol och en svart topp. Samma kläder som hon hade på sig när hon, enligt henne själv, lyckades bli utskriven från en psykiatrisk avdelning.

– Jag ville ut så fort som möjligt. Då började jag helt enkelt klä mig med pondus. Klä upp mig för att skicka ut signaler om att skulle kunna vara någon kollega nästan. Det verkar ha funkat för då blev jag inte ifrågasatt över huvud taget, säger hon.

Torun Lindholm är professor i psykologi vid Stockholms universitet och säger att det här är en fråga man tar upp i utbildningen. 

– Studenterna får en ordentlig skolning i de här mekanismerna. Men det finns, så vitt jag vet, inga studier att luta sig på som visar att välvårdade kvinnor råkar värre ut. Man kan ha en föreställning om att tjejer som mår dåligt inte prioriterar sitt utseende, där kanske det finns en större skillnad mellan män och kvinnor.