Polisen klassificerar gårdagens attack som hatbrott

1:35 min

De hundratal ensamkommande ungdomar som sittstrejkar på Mynttorget i Stockholm blev på tisdagskvällen attackerade. Polisen utreder nu hatbrott.

– Den utreds av vår hatbrottsgrupp. Vi har gjort bedömningen att ärendet riktar sig mot en gruppering som omfattas av deras utredningsarbete, säger Peter Ågren kommenderingschef på Södermalmspolisen. 

Efter gårdagens händelse då demonstranter attackerades vid Mynttorget har polisen stärkt bevakningen för att trygga att ordning och säkerhet råder på platsen.

– Det jag skulle säga är att det finns en hotbild som funnits hela tiden. Vi kommer att jobba med polisiär närvaro, underrättelser och dialog för säkerheten för deltagarna, säger Peter Ågren.

Tre personer skadades lindrigt i samband med att demonstranter attackerades strax efter klockan 20 på tisdagskvällen. Den anmälan om misshandel som igår upprättades handläggs nu av Stockholmspolisens hatbrottsgrupp.

– Där och då kan man inte sammanföra någon specifik person med något specifikt beteende som då blir brottsligt.

– Däremot hade man gruppen under uppsikt som ordningsstörande och man omhändertog sedan hela gruppen.

Polisen har fattat beslut om att demonstrationen på Mynttorget ska behandlas som en särskild händelse. 

Ungdomarna på Mynttorget kräver att Migrationsverket stoppar utvisningar till Afghanistan, som man menar är för farligt, och vill att myndighetens generaldirektör lämnar ett sådant besked personligen.

Det har förekommit uppgifter om att ungdomarna saknar tillstånd att demonstrera, men enligt Jens Mårtensson har en sådan ansökan kommit in på tisdagen och beviljats. Den gäller en månad framåt.

17.30 på onsdagskvällen så flyttade polisen demonstranterna från Mynttorget till Medborgarplatsen.