Döms till vård för sabotage mot myndighetsväxlar

1:16 min

Den man i 35-årsåldern som stått åtalad för omfattande sabotage mot flera myndighetsväxlar fick i dag sin dom av Södertörns tingsrätt. Han döms till rättspsykiatrisk vård.

I början av juni rapporterade Ekot om det unika fallet. En ensam gärningsman hade med hjälp av flera telefoner och avancerade mobilappar ringt upp växlarna hos bland andra Arbetsförmedlingen, polisen, flera vårdcentraler, Botkyrka kommun och SOS Alarm 112.

Genom att låta telefonerna, automatiskt och åter och åter igen, ringa upp växlarna såg han till att under vissa tider delvis slå ut dem så att de inte kunde nås av andra.

I speciellt fallet med SOS Alarm ansåg åklagaren Per Bergmark att det var extra allvarligt, eftersom det funnits en risk för att personer som behövt sjukvård, ambulans och polis inte skulle nå fram.

Mannen, som enligt åtalet också hade förföljt och trakasserat tjänstemän på Botkyrka kommun och anställda på flera vårdcentraler i Stockholmsområdet, erkände vissa delar av det han anklagades för.

Efter rättegången gjordes en rättspsykiatrisk undersökning och den visar att mannen lider av en allvarlig psykisk störning.

Han döms alltså till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska också betala skadestånd till 17 målsäganden på över 100 000 kronor.