Kidnappad i 2039 dagar – nu berättar han för Ekot

2:24 min

Nu berättar Johan Gustafsson för första gången om sin tid i fångenskap. Gustafsson släpptes i juni i år efter sex år i fångenskap. Han kidnappades i Mali 2011 av al-Qaida i Nordafrika. Följ Ekots direktrapportering som börjar 10.00.

I en kommande dokumentär, som Ekot kan publicera delar av i dag, berättar Johan Gustafsson om ett misslyckat flyktförsök och hur han försöker lura kidnapparna att tro att han är muslim.

Johan Gustafsson kidnappades den 25 november 2011 av al-Qaida i Nordafrika. För första gången berättar Johan Gustafsson nu själv om ögonblicket då han togs tillfånga på ett hotell i Timbuktu i Mali.

– När jag öppnade dörren stod en beväpnad man med sin kalasjnikov rätt i ansiktet på mig. Det första jag såg var bara pipan framför ansiktet bara några decimeter från huvudet. Sedan tittade jag på hans ögon som var jättestora bakom turbanen som han hade lindat över ansiktet.

Johan Gustafsson berättar också om att han flyttats runt på olika platser i öknen – ibland flera gånger i veckan – och om hur han tvingats till att medverka i otaliga filminspelningar.

Ofta var ovissheten överväldigande. Han minns ett tillfälle i början av fångenskapen då han var säker på att kidnapparna skulle döda honom.

– Jag tänker ganska klart i den situationen, jag tänker att jag har väldigt lite manöverutrymme och att det gäller att göra vad som helst för att överleva, för jag tror att vi kommer att spela in en video och sedan avrättas, berättar han.

Efter några månader i fångenskap bestämde sig Johan Gustafsson för att lura sin kidnappare och ge intrycket av att han blivit muslim. Inte av religiös övertygelse, han är fortfarande ateist säger han, men för att öka sina chanser att överleva.

– "Om jag blir muslim så kanske de släpper mig", tänker jag. Hur mycket tålamod kommer de ha egentligen? Genom att göra det så kan jag köpa mig mer tid.

I början på 2013 försökte Johan Gustafsson fly, men efter två dygn på flykt hittades han av kidnapparna. Han skulle inte bli fri förrän fyra och ett halvt år efter flyktförsöket. Han släpptes i juni i år efter att ha varit kidnappad i 2039 dagar.