Tio miljoner till ensamkommande

1:33 min

I början av sommaren avsatte regeringen 195 miljoner kronor för att ensamkommande som fyller 18 år i asylprocess - ska få stanna i den kommun de bor i. Nu får Stockholm stad 10 miljoner av dem.

– De här pengarna ger möjlighet att erbjuda ungdomar att stanna kvar och som har rotat sig, skaffat vänner och går i skolan här, säger Åsa Lindhagen, socialborgarråd från miljöpartiet.

Från och med den dagen barnen fyller 18 år övergår ansvaret från kommunen till migrationsverket - vilket ofta leder till att ungdomarna tvingas flytta från kommunen.

Därför avsatte regeringen i början av sommaren 195 miljoner för att förhindra det - och av dem får Stockholm 10 miljoner kronor.

– Tanken är att inleda ett samarbete men en organisation. Det hoppas vi kunna gå i mål med så fort som möjligt, säger Åsa Lindhagen.

Migrationsverket har räknat på att det rör sig om 400 barn som i år fyller 18. Pengarna ska som Stockholm har fått ska räcka till nästa sommar.

– Det handlar om enklare lösningar eller tillfälliga lokaler. Har organisationen egna resurser? Många är duktiga på att skapa engagemang, säger Åsa Lindhagen.

– Det finns många Stockholmare som känner mycket för de här ungdomarna. Det kan handla om familjehem som kan få visst stöd för att behålla de här ungdomarna.