Polisen anmäler sig själva för mutbrott efter upphandling

2:28 min

Poliser som skött upphandlingen av passtillverkningen har haft nära samröre med företaget som senare vann upphandlingen, visar en granskning som Dagens Nyheter gjort. Det handlar bland annat om middagar, resor och en kräftskiva.

– Jag kan inte säga någonting mer än att anmälan är upprättad och att särskilda utredningar tagit emot den, säger Petter Liljeblad, tillförordnad presschef på Polisen.

Det var efter uppgifter i Dagens Nyheter om ett nära samröre mellan två personer inom polisen som ansvarat för upphandlingen av pass och företaget AB Svenska Pass som polismyndigheten gjorde en anmälan om misstänkt mutbrott. Polisen vill inte kommentera ärendet med hänvisning till förundersökningssekretess.

I våras gjorde Polismyndigheten en större upphandling av pass, avtalet gäller på fem år och är värt 735 miljoner kronor. Upphandlingen togs hem av bolaget AB Svenska Pass, som sedan tidigare varit leverantör till Polismyndigheten.

Men det finns frågetecken kring hur upphandlingen gick till, skriver Dagens Nyheter. Framföra allt handlar det om kontakterna två personer inom polisen haft med AB Svenska Pass.

Dagens Nyheter har tagit del av mejl mellan poliserna och bolagets representanter, där det framkommer att de två bland annat reste till Helsingfors där AB Svenska Pass bokade både hotell och flygbiljetter och arrangerat en kräftskiva. Det är oklart vem som betalat men genomgående är det bolaget som står för bokningarna och arrangemang, skriver DN.

Vid ett annat tillfällen träffas poliserna och bolagets representanter på Hotel Waterfront i Stockholm, med en drink före middagen som det står i ett annat mejl.

Efter att bolaget vunnit upphandlingen deltar sedan en av poliserna på en konferens i Portugal arrangerad av bolaget. I ett mejl skriver bolaget att "dina pengar är insatta, så du vet, du bör ha dem i nästa vecka senast". DN skriver att ingen av poliserna velat svara på vem som stått för kostnaderna.

Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet, är kritisk till poliserna nära kontakter med AB Svenska Pass.

– Min uppfattning är att sånt är direkt olämpligt. Är det en pågående upphandling så ska man behandla alla leverantörer lika.