Ny utbildningsdirektör i Södertälje: Skolan måste bli jämlik

1:15 min

Den första augusti tog Monica Sonde över som utbildningsdirektör i Södertälje. Hon efterträder Peter Fredriksson som blir generaldirektör på Skolverket.

– Det ska bli likvärdig utbildning. Det ska inte ha någon betydelse, inte finnas någon vinnare eller förlorare beroende vilken skola man kommer till, poängterar Monica Sonde utbildningsdirektör i Södertälje kommun när hon berättar om sina visioner för Södertälje. 

Monica Sonde har arbetat i Södertälje kommun i tio år. Hon har bland annat varit chef för resurscentrum och de senaste tre åren var hon anställd som verksamhetschef på grundskolan. Hennes tidigare erfarenhet omfattar tjänster som förskollärare och specialpedagog i Stockholm.

Monica Sonder blir ansvarig för 3000 anställda och kommer att ansvara för en budget på 3 miljarder. Hon kommer att leda utbildningsverksamheten på för - och grundskola samt gymnasiet i Södertälje. För närvarande finns det runt 75 förskolor, 27 grundskolor och 12 gymnasier här. 

Södertälje står inför många utmaningar

– Till exempel att stärka likvärdigheten. Att behålla lärarna och att rekrytera nya, berättar, Monica Sonde. Hon tillägger att det kan vara svårt att få gymnasieelever att välja gymnasieutbildning i Södertälje framför i Stockholm.