Krav på nya lokaler för Ungdomens hus i Rinkeby

1:40 min

I juli återöppnades Ungdomens hus i Rinkeby efter att stadsdelen stängt ner lokalerna i maj då personal larmat om en växande otrygghet. Nu kräver personal och ungdomar nya lokaler.

– Det är en stor lokal på nästan 3 000 kvadratmeter. Den har sexton nödutgångar så du kan tänka dig hur det är när vi jobbar med så många ungdomar i rörelse. Vi måste ha koll på alla nödutgångar så ingen obehörig kommer in, alla toaletter och omklädningsrum, säger ungdomscoachen Garip Gunes.

Han var med och startade Ungdomens hus år 2010 och hävdar att lokalerna inte är anpassade för verksamheten.

– Det har hänt att obehöriga kommit in från plattan i City och som är helt nerknarkade. De som smyger in i ett omklädningsrum för att göra sin grej. Så tyvärr kan vi inte koncentrera oss på vårt jobb som kulturproducenter och ungdomscoacher utan vi får istället agera vakter, säger Garip Gunes.

Det var en kväll i maj som personal på Rinkeby Ungdomens hus, en fritidsgård för 16-19-åringar, stängde lokalerna efter flera veckors växande otrygghet.

Den kvällen hade personal påträffat ungdomar påverkade av droger och som bar skyddsvästar, fönsterrutor hade dessutom skjutits sönder med vad man misstänker är kolsyrepistol.

Enligt ungdomscoachen Garip Gunes kan oroligheterna inne i ungdomshuset kopplas till de då nyinstallerade övervakningskamerorna i centrala Rinkeby eftersom narkotikaförsäljningen flyttade till skolgården i anslutning till ungdomshuset.

Men trots stängningen av lokalerna fokuserade verksamheten i stället på sina utomhusaktiviteter som bland annat bio, bowling och utflykter även utanför Rinkeby och Stockholm.

Nu har dessutom stadsdelen förstärkt personalstyrkan och ett föräldraråd har bildats som tillsammans med personalen utvecklar verksamheten.

Men verksamheten behöver nya lokaler för att ungdomarna ska få en meningsfull fritid och ska tryggheten kunna garanteras. Nuvarande byggnad skulle vara en tillfällig lösning.

Men sju år senare är verksamheten fortfarande kvar här på grund av den rådande lokalbristen i stora delar av Järvaområdet.

– Vi saknar hobbyrum, verksamhetsrum, arbetsrum och nu delar vi lokaler med skolan och föreningar. Det ställer till det, säger Garip Gunes.

Ablaj "Abbe" Mbaye är en av ungdomarna som ofta besöker ungdomsgården på sin fritid.

– Ungdomsgården betyder mycket för mig. Jag är född och uppväxt i Rinkeby och fritidsgården här är som ett andra hem till mig och många andra också, säger han.