sopgubbar lämnar bilar
Sopåkare under strejken. Idag är sista dagen på deras anställning. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sista arbetsdagen för sopstrejkarna

"Kraven är att behålla lönen"
1:40 min

I dag fredag är sista arbetsdagen för de cirka 40 sophämtare som sagt upp sig från Reno Norden. Uppsägningarna kom efter en konflikt om bland annat sophämtarnas nyckelhantering.

Den 5 juli gick 40 sophämtare på företaget Reno Norden ut i en vild strejk. Motiveringen var att arbetsgivaren ville sänka sopåkarnas löner, och få en inventering av nycklarna som används för att ta sig in i soprum i Stockholm.

En vecka senare sa de upp sig och den 14 juli bedömde Arbetsdomstolen att strejken var olovlig. De uppmanade de som sagt upp sig att arbeta under sin uppsägningstid.

Många av sopåkarna har under uppsägningstiden varit sjukskrivna eller på semester. Reno Norden har rekryterat nya sopåkare, men haft problem med att kunna få igång sophämtningen hundraprocentigt.

Flera av sopåkarna hoppas nu att Reno Norden ska gå i konkurs så att ett annat företag kan ta över kontrakten.

– Det är en avvaktan på att någon annan ska ta över. Vi kommer att ha samma krav då. Kravet är att få behålla våra löner, säger Peter Börjesson, som varit talesperson för de strejkande sopåkarna.

Samtidigt har sommaren varit tuff för Stockholm vatten och avfall, som lagt ut sophanteringen på Reno Norden. Enskilda dagar har det kommit in så mycket som 1 300 reklamationer på sophämtning. I dag är man nere på en tredjedel av detta.

– Det arbete som har gjorts och görs visar nu resultat. Alla resurser som behövts har kallats in och det har jobbats intensivt, säger Krister Schultz, VD för Stockholm Vatten och avfall.

Peter Börjesson menar att Reno Norden inte kommer att kunna hantera sophämtningen till hösten, då mängden sopor ökar drastiskt jämfört med sommaren. Men Krister Schultz håller inte med.

– Volymerna är inte det stora problemet, det är att hitta fram till hämtställena och få en bra struktur på nyckelhanteringen. 95 procent av all hantering fungerar bra, men det är nog besvärligt för de som inte får soporna hämtade, säger Krister Schultz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".