Norrtäljefotograf fångade den sällsynta älgen

2:31 min

En film av en stor vit älg snurrar runt i de sociala medierna efter att ha synts i skogarna i Värmland. Filmen på tolvtaggaren fick fotografen, Staffan Holmberg från Norrtälje att packa husbilen.

När en vit älg fångades på film i Värmland började genast fotografen Staffan Holmbergs hjärta att bulta. Han beslöt att packa husbilen och åka till Värmland. Där fick han hjälp att söka upp älgen i skogen för att fotografera den.

– Det är ju ändå ett vilt djur vi pratar om, att man ska hitta dem är bara en lyckoträff. Det var en chansning och den gick hem, säger Staffan.

Hur gjorde du?

– Den är van vid att bli fotograferad så det gick bra, jag använde ett bra teleobjektiv från en sådär 50 meter. Just den här bilden tog jag framför en mörk granskog och sedan har jag underexponerat själva bilden. Så den är inte fotoshoppad som man kan tro.

Staffan Holmberg försökte låta bli att störa älgen.

– Jag är lite orolig efter all media som varit nu. Jag vill ju inte att älgen ska bli jagad av fotografer. Tror inte heller att byborna är så glada över att få en massa folk som ränner runt i skogarna, så min vädjan är att njuta av bilderna som finns på nätet.

Fakta: Vit älg

En vit älg i Gunnarskog i Värmland.

Vita älgar är sällsynta men är inte albinos utan har en genetisk variation som kallas leucism. Det innebär att älgen kan producera ämnet melanin, men inte lagra det. Albinism innebär att pigmentet inte produceras alls.

För att det ska födas en vit kalv måste båda föräldradjuren bära på genen för leucism, oavsett vilken färg de själva har.

De vita älgarna särbehandlas inte i lagstiftningen, vilket betyder att de får skjutas som vilka älgar som helst. Olika jaktlag resonerar på olika sätt.

Den vita älgen har, såvitt länsstyrelsen vet, inga speciella egenskaper. Däremot menar man att färgen både kan hjälpa och ställa till det för den. Den vita älgen är svår att sikta när det är snö, men lättare att hitta under de månader det är barmark. 

Det tros finnas cirka 50 vita älgar i Värmland.

Källa: Svensk jakt/Länsstyrelsen i Värmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.