Vy över Igelsta strand.
1 av 4
Snart kommer den här vyn bytas ut mot bostadshus. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio
Inhägnat område vid Igelsta strand.
2 av 4
En del områden i Igelsta strand är inhägnande för att hindra obehöriga från att beträda områdena, som i vissa fall kan vara farliga. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio
Magnus Bengtsson
3 av 4
Som en följd av exploateringen måste Igelsta strand saneras, förklararar, Magnus Bengtsson, Södertälje kommun.
Lars Klasén
4 av 4
Lars Klasén vecklar upp kartan och visar området som ska saneras. Han har bott här i 40 år och är engagerad i Naturskyddsföreningen. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio

Miljöfarligt industriområde i Östertälje saneras

1:13 min

Södertälje kommun får bidrag från länsstyrelsen för att kunna sanera Igelsta strand i Östertälje, en saneringen som inleds i höst.

Under årens lopp har många verksamheter bedrivits vid Igelsta strand. Här har det tillverkats tegel, cement, kalk, färg och virke. En gemensam nämnare för många av industrierna är att de orsakat olika former av föroreningar.

– De är koncentrerade till arsenik, dioxiner och även metaller. Och som en följd av den här exploateringen måste hela området saneras, förklarar Magnus Bengtsson, projektchef Södertälje kommun. 

Att sanera ett område kostar mycket pengar. Därför sökte Södertälje kommun bidrag hos Naturvårdsverket och fick ett ordentligt miljonbelopp beviljat för att sanera Igelsta strand – 45,6 miljoner kronor.

– Jag har inte hört talas om att någon kommun fått så mycket pengar tidigare, säger Magnus Bengtsson.

Stockholms län toppar länsstyrelsernas lista över områden som kan vara förorenade och i behov av sanering. Det finns runt 11 000 sådana platser i länet och ett av dem, Igelsta strand, ligger i Östertälje.

Södertälje kommun har ända fram till sig fram till 2023 för att utföra saneringen. Bengtsson ser inget problem att bli färdig i tid. Redan i höst börjar man med arbetet.

– Området kommer att vara en byggnadsplats under en lång tid eftersom det ska byggas runt 550 bostäder där.   

Lars Klasén har bott i området i 40 år och är engagerad i Naturskyddsföreningen och han tycker att det är konstigt att inte byggherren får betala saneringskostnaden.

– Jag är rädd att det kan bli någon slags praxis att staten går in och betalar saneringen av ett område. Det blir lite konstigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista