Borgerlig koalition tar över makten i Sigtuna
Nästa fullmäktigemöte äger rum den 24 augusti. Foto: Udo Schröter/CC

Ny koalition i Sigtuna måste ha stöd från SD

M: Våra förslag vinner i vilket fall som helst
1:44 min

Kommunstyrelsen i Sigtuna har beslutat att föreslå nya ledamöter i de politiska nämnderna. Det innebär att en ny borgerlig koalition sannolikt tar över efter nästa fullmäktigemöte.

Det som sker nu i Sigtuna är den direkta följden av SVT:s Uppdrag Gransknings avslöjande reportage i våras om vänskapskorruption mellan kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande och en lokal entreprenör.

Rapporteringen skapade kraftig turbulens inom den dåvarande koalitionen. Miljöpartiet och Liberalerna bröt samarbetet med Socialdemokraterna och kommer nu inom kort att istället bilda allians med Moderaterna.

Men den nya koalitionen måste, precis som tidigare, förlita sig på stöd från Sverigedemokraterna. Det bekymrar inte Olof Holst (M), som med största säkerhet nu blir ny kommunstyrelseordförande i Sigtuna.

– Antingen kommer SD rösta med våra förslag, eller så kommer de lägga ner sina röster i de allra flesta fallen. Då vinner våra förslag i vilket fall som helst, säger han till P4 Stockholm.

– Men vi har tagit höjd för att det kommer att komma upp ett och annat ärende där vi inte vinner omröstningen i fullmäktige, och så är det att styra i minoritet, men det är ett läge vi egentligen redan levt med i tre år sen förra valet, så det är ingenting nytt.

Enligt Sverigedemokraterna ska den nya borgerliga koalitionen absolut inte räkna med partiets stöd. Det är SD:s ordförande i Sigtuna, Rune Öhlund noga med att understryka.

– Det vi sagt är att vi kommer stödja ett maktskifte i Sigtuna kommun, så att det blir en ny ledning. Vi kommer ta fråga efter fråga och se var vi hamnar någonstans, säger han.

Innebär det att ni kan komma att stödja den gamla ledningen om det skulle bli aktuellt?

Javisst, om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som nu hamnar i opposition kommer med ett förslag vi tycker är bra kommer vi givetvis att stödja det, säger SD:s ordförande i Sigtuna, Rune Öhlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".