Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Övervakningskameror
1 av 3
Övervakningskameror får sättas upp i Rinkeby och Tensta men inte i Spånga. Foto: Emil Langvad/TT
Ole-Jörgen Persson Moderaterna i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.
2 av 3
Moderaten och vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, Ole-Jörgen Persson, är kritisk till att polisen inte ansöker om tillstånd på nytt.
Jan Westerberg, restaurangägare i Spånga
3 av 3
Spånga-bon Jan Westergren är restarangägare i Spånga och har genom företagareföreningen kämpat för att kameror även ska finnas i Spånga. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Polisen avstår söka tillstånd för kameraövervakning

Besvikelse hos handlarna i Spånga.
2:01 min

Polisen ansöker inte på nytt om tillstånd för kameraövervakning i centrala Spånga. Beskedet kommer trots att Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning i dagarna beslutat att stödja förslaget att sätta upp kameror.

Länsstyrelsen har tidigare nekat polisen att få sätta upp övervakningskameror i Spånga. Och nu meddelar polisen att man inte gör en ny ansökan.

Polisens beslut irriterar politiker och företagare i Spånga. Jan Westerberg från Spånga företagarförening är ännu en gång besviken.

– Det är beklagligt efter allt som har hänt i Spånga. Vi har haft beväpnade rån inne i matbutiken, ett väpnat rån i videobutiken, och senast så var det en handgranat som detonerade i en frisersalong. När det hände så har polisen själva sprungit omkring i butikerna och letat efter kameror. Så man kan inte vänta, säger han.

Jan Westerberg har via Spånga Företagarförening i många år varit med och kämpat för att Spånga, likt Tensta och Rinkeby, ska få kameraövervakning utanför pendeltågsstationen och på torget. Bland annat har man samlat in över 3 000 namnunderskrifter som stödjer förslaget.

Men tvärtemot vad som tidigare sagts så väljer polisen att inte söka tillstånd på nytt för Spånga när ansökan om bättre kameror i Tensta, Rinkeby och Husby kompletteras i september.

Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Järva, säger att polisen i stället bland annat inväntar en lagändring där polisen tillåts sätta upp kameror utan att först ansöka hos länsstyrelsen.

– Vi fick ju initialt nej i ursprungsbeslutet hos länsstyrelsen och nu har vi valt att driva igenom de processerna i Tensta, Rinkeby och Husby, som vi har utökat, säger Niclas Andersson.

Moderaten och vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, Ole-Jörgen Persson (M), har längre jobbat med frågan och i dagarna fick hans förslag om kameraövervakning i Spånga stöd från stadsdelsförvaltningen. Nu är det upp till politikerna i stadsdelsnämnden att ta beslut om förslaget vid nästa stadsdelsnämndsmöte den 24 augusti.

Bland annat vill moderaterna att även SL ska utvidga sin kameraövervakning mot det yttre stationsområdet. Han är irriterad över polisens beslut men vill också se en lagändring.

– Jag tycker det är oerhört sorgligt. Vi vill ha en ändrad lagstiftning där polisen utan att behöva ansöka om att sätta upp kameror på brottsutsatta områden, säger Ole-Jörgen Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".