Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fyra män står framför mikrofoner
Försvarsminister Peter Hultqvist (S), Daniel Bäckström (C) Anders Schröder (MP) och Hans Wallmark (M) presenterade försvarsuppgörelsen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Överenskommelse om drygt åtta miljarder till försvaret

Försvarsministern: En viktig signal till omvärlden
1:56 min

Regeringen är överens med Miljöpartiet, Moderaterna och Centerpartiet om åtgärder för att stärka försvaret. Överenskommelsen utökar försvarsekonomin med 8,1 miljarder kronor på tre år.

Mellan 2018 och 2020 kommer 2,7 miljarder kronor per år att tillföras försvarsbudgeten. 1,3 miljarder kommer att gå till det civila försvaret och resten, 6,8 miljarder till det militära försvaret, det meddelade försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en presskonferens på måndagen.

Peter Hultqvist presenterade 14 punkter som överenskommelsen gäller. Det handlar bland annat om satsningar på utbildning, ny utrustning och ett särskilt pilotprojekt.

– Överenskommelsen är en bra signal om politisk stabilitet. Det är bra för Försvarsmakten och det är en viktig signal till omvärlden, säger Peter Hultqvist.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark säger på presskonferensen att utgången i förhandlingarna alltid har varit vad som är bäst för Sverige och det svenska försvaret.

– Alternativet till att medverka är att det inte blir några pengar alls eller lägre summor och det är något som varit viktigt för oss när vi har varit med i förhandlingarna, säger Wallmark.

Daniel Bäckström, Centerpartiets försvarspolitiske talesperson, poängterar att dagens överenskommelse kommer öka den operativa förmågan fram till 2020.

– Men också lägga grunden för nästa försvarsbeslut som kommer börja från 2021, säger han.

Bäckström menar att den nuvarande och framtida personalförsörjning är viktig.

– Överenskommelsen satsar därför mer på officersutbildningar. Vi ökar också utbildningsplatser i grundutbildningen inför 2020, säger han.

Jakob Westberg, försvarsexpert på Försvarshögskolan, säger att dagens överenskommelse är i linje med det som försvaret har bett om.

– Det handlar om att realisera den inriktning på försvaret som man beslutade om i 2015 års försvarsbeslut, säger han till Ekot.

Det som är nytt här är att man också vill öka volymen inom försvaret, därav satsningen på officersutbildningarna och sedan med målet att ta in fler värnpliktiga efter 2020, menar Westberg.

Läs Ekots direktrapport från pressträffen här.

Liberalerna deltog inte i förhandlingarna med regeringen och partiets försvarspolitiska talesperson, Allan Widman, säger nu att han är positiv till överenskommelsen men att det behövs mer.

– Det är inte mer pengar än att precis täcka de hål som redan finns, säger han till Ekot.

Kristdemokraterna valde i måndags att lämna förhandlingarna. Ett beslut som partiledare Ebba Busch Thor (KD) står fast vid.

– Vi har haft ett låst läge i förhandlingarna över hela sommaren och det är uppenbart att vårt beslut att lämna har haft den effekten att trycka upp budet med några miljarder, säger hon.

Ebba Busch Thor kritiserar också försvarsminister Peter Hultqvist för att försöka "hålla nere" anslagen till försvaret.

– Försvarsministern representerar ju regeringen så det här är ju till sist Stefan Löfvens bud, och det man har bestämt med finansministern, och det är uppenbart att det är för lågt, säger hon.

14 delar i uppgörelsen

1. Medel till ökad förbandsverksamhet, övningsverksamhet och beredskap.

2. Mer resurser till underhåll och vidmakthållande.

3. Utökad anskaffning av förnödenheter och mängdmateriel.

4. Sambands- och ledningsmateriel till arméförband.

5. Ledningssystem till marinen.

6. Inköp av lastbilar, terrängfordon och specialfordon.

7. Vidmakthållande av luftburen sensorförmåga.

8. Utökat antal platser på officersutbildningen.

9. Inköp av ammunition.

10. Ökning av antalet kontinuerligt tjänstgörande soldater, sjömän och befäl de närmaste åren.

11. Utökning av antalet soldater som grundutbildas 2020.

12. Medel har avsatts för att snarast fullfölja anskaffningen av ett nytt luftvärnssystem.

13. Ökad och intensifierad satsning på totalförsvaret. Resurser riktas till kommuner, landsting, länsstyrelser och bevakningsansvariga myndigheter.

14. Särskilt pilotprojekt om samverkan och organisation inom totalförsvaret ska genomföras på Gotland 2018 till 2020.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".