Arkivbild.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Fredric Hellberg är miljöhandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.
2 av 2
Fredric Hellberg är miljöhandläggare på länsstyrelsen i Stockholm. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.

Otåliga byggherrar sanerar föroreningar själva

"Många attraktiva, sjönära lägen är förorenade"
2:32 min

Det höga trycket på bostäder gör att fler fastighetsägare väljer att själva sanera gammal förorenad mark för att kunna bygga där.

Idag finns över elva tusen platser i länet som är eller misstänkts vara förorenade. I takt med bostadsbristen upptäcks också fler sådana områden.

Men utredningen för att ta reda på vem som bär ansvaret för miljögifterna tar ofta längre tid än en del byggherrar orkar vänta. Istället väljer nu vissa att bekosta saneringen själva för att kunna sätta spaden i jorden snabbare.

– Ibland tillåter kanske inte tidsplanen att man väntar in de resultat som kommer, utan då tar man på sig kostnaden själv, säger Fredric Hellberg, miljöhandläggare på länsstyrelsen i Stockholm. 

Ett exempel är Dalenumområdet på Lidingö där JM just nu sanerar för att bygga omkring tusen nya bostäder på den tidigare gasindustritomten. Företaget har som princip att alltid sanera själva.

– Just nu är det väldigt tryck på byggandet så varje dag man får vänta kostar ju också pengar. Så det lönar sig faktiskt att ta kostnaden för sanering, säger Jeanette Dau, marksaneringsexpert på JM. 

Länsstyrelsen har i uppdrag att öka den privata finansieringen av saneringar. Det gäller i första hand att få utsläpparna att betala för sina egna försyndelser. Men otåliga byggherrar bidrar onekligen också till att förbättra de här siffrorna.

– Rent skattemässigt sett så är det ju en positiv sak. Men också ur ett hälsoperspektiv så är det jättebra att man åtgärdar ett förorenat område, säger Fredric Hellberg.

Tror du att vi kommer få se fler sådana här fall?

– Det är svårt att säga men det kan nog bli så. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".