Ia Magnusson och Martin Grenskog.
1 av 3
Ia Magnusson och Martin Grenskog samlar in namn för att bevara Årstaskogen. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio
Leif Löf
2 av 3
Leif Löf, talesperson för Nätverket Bevara Årstaskogen. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Jan Valeskog
3 av 3
Jan Valeskog(S), biträdande finansborgarråd och ordförande i exploateringsnämnden i Stockholm. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Strid om bostäder i Årstaskogen

"Kvar blir bara en förkastningsbrant ner mot Årstaviken"
2:17 min

I Årsta i södra Stockholm är det strid om planerna på att bygga bostäder i en del av Årstaskogen.

– Man svänger sig med olika ytmått, man säger att det är två procent av skogen som man ska bygga på. Vi har gjort en grundlig kolla av det och det är snarare 22 procent av skogen som kommer att försvinna, nästan en fjärdedel av ytan, och då är det den plana ytan som går att vistas på, säger Leif Löf, talesperson för nätverket Bevara Årstaskogen.

– Kvar blir då bara en förkastningsbrant ner mot Årstaviken, och vi tycker inte att det som blir kvar är ett naturreservat.

Blir det för otillgängligt eller vad är problemet?

– Ja, det blir väldigt otillgängligt. Det är en norrsida som är stenig och fuktig och vetter ner mot Årstaviken, det är inte ett naturreservat.

Frågan om att göra Årstaskogen till naturreservat har diskuterats i många år. I det förslag som finns nu blir en stor del av skogen och Årsta Holmar reservat, men en del av skogen ska i stället huggas ner och lämna plats för bostäder.

Nätverket Bevara Årstaskogen protesterar, men exploateringsnämndens ordförande, socialdemokraten Jan Valeskog, säger att det måste bli både bostäder och naturreservat i Årstaskogen.

– Vi vill ha en lösning där vi också får in fler bostäder. Vi har en bostadssituation i Stockholm där vi har en enorm brist på bostäder, då måste man också se till att vi bygger bostäder i alla våra stadsdelar, även i Årsta.

– Det här kan dessutom med en bra lösning öka tillgängligheten och göra det lättare att hitta till det här naturreservatet, det ingår också i förslaget, säger Jan Valeskog.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".