Arkivbild.
1 av 2
Regnet gör att miljögifterna sprider sig. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Fredric Hellberg är miljöhandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.
2 av 2
Fredric Hellberg är miljöhandläggare på länsstyrelsen i Stockholm. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.

Klimatförändringar lockar fram gömda gifter

"Det är ämnen som är farliga för människors hälsa"
1:28 min

Gamla föroreningar kan komma upp till ytan när klimatet förändras. Mer regn och stigande grundvattennivåer sprider gifterna om de inte sanerats i tid.

– Ett förändrat klimat kan ju leda till helt andra förutsättningar i marken, säger Fredric Hellberg, miljöhandläggare på länsstyrelsen. 

Det är framför allt ökad nederbörd, alltså mer regn, som kan få miljögifter att sprida sig i marken och ut i grundvattnet.

Något av det mest förrädiska är de ämnen som använts för avfettning i till exempel kemtvättar och i större industrier, eller olika petroleumprodukter från bensinstationer. Något som går att se exempel på i större delar av länet. 

– Just de här klorerade flyktiga ämnena har en tendens att spridas väldigt djupt i marken. Lägger man till klimatförändringar så kan man få ytterligare vattentillförsel som sprider dem mer, säger Fredric Hellberg.

Hur påverkar det miljö och människor om det kommer ut i grundvattnet?

– Det är ju ämnen som är farliga för människors hälsa, det är inget man vill ha kvar i marken när man byggt bostäder. Om människor exponeras under lång tid kan det innebära ökad risk för cancer eller liknande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".